ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Συνεντεύξεις

Συνέντευξη Ι. Χατζημεστή: Στόχος είναι τα «Χρώματα Αγάπης» να παρέχουν συνεχή και αδιάκοπη προσφορά στον συνάνθρωπο

Η πρόεδρος του φιλανθρωπικού οργανισμού τα «Χρώματα Αγάπης» Ιωάννα Χατζημεστή ανοίγει για πρώτη φορά τα χαρτιά της και μιλάει αποκλειστικά στον δημοσιογράφο Κυριάκο Τσικορδάνο και στο greekaffair.gr 

Ο σκοπός και στόχος του φιλανθρωπικού οργανισμού μας«Χρώματα της Αγάπης» είναι η συνεχής και αδιάκοπη προσφορά στον συνάνθρωπο.

Κ. Χατζημεστή σας καλωσορίζουμε στο greekaffair.gr

Καλός σας βρήκα κ. Τσικορδάνο και ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία σας στο greekaffair.gr

Κ. Χατζημεστή  θα ήθελα να πιάσουμε λίγο το νήμα της ζωή σας από την αρχή και να μου πείτε που γεννηθήκατε και που πέρασες τα πρώτα σου εφηβικά χρόνια;

Γεννήθηκα στην Ξάνθη  3 Απριλίου 1970. Είμαι το δεύτερο παιδί της τετραμελούς Οικογένειας. Με γονείς βιοπαλαιστές, μετακομίσαμε στην Αθήνα όπου και πέρασα τα παιδικά μου χρόνια ανέμελα και όμορφα. Έχω πολλές όμορφες αναμνήσεις από τα χρόνια της παιδικής μου αθωότητας και καταλυτικό ρόλο σ΄αυτό έπαιξε η οικογένειά μου από την οποία πήρα πολύ  αγάπη και ζεστασιά. Έτσι από μικρή υπέβοσκε μέσα μου η ανάγκη για προσφορά και  βοήθεια προς τον συνάνθρωπο.

θα ήθελα να περάσουμε όμως στο σήμερα κ. Χατζημεστή και να  μου μιλήσετε λίγο για το δημιούργημα σας τα «Χρώματα της Αγάπης». Πως προέκυψε σαν ιδέα και πότε ιδρύθηκε; 

Η ιδέα για την δημιουργία του οργανισμού γεννήθηκε από την συνειδητοποίηση ότι δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο ως προς την δράση του, δηλαδή το να παρέχεται από τον ίδιο θεσμό βοήθεια παντός είδους, είτε σε ατομικό είτε σε συλλογικό επίπεδο.

Η υλοποίηση του οράματος αυτού πιστεύω πως ήρθε την κατάλληλη στιγμή με τρόπο καρμικό, όταν μπήκαν στην ζωή μου κάποιοι άνθρωποι με τους οποίους μοιραζόμαστε κοινούς στόχους και ιδέες και έτσι καταφέραμε να δημιουργήσουμε τα Χρώματα Αγάπης. Στις 25  Μαίου 2018 – ημερομηνία σταθμό για μένα,αφού στις 25 Μαίου 1997 έχασα τον πατέρα μου από καρκίνο στα 56 του χρόνια.

Δημιουργώντας τα «Χρώματα της Αγάπης» πιο είναι το όραμα που έχετε συνθέσει  μέσα στο μυαλό σας για αυτό τον Φιλανθρωπικό οργανισμό;

Ο σκοπός και στόχος του φιλανθρωπικού οργανισμού μας«Χρώματα της Αγάπης» είναι η συνεχής και αδιάκοπη προσφορά στον συνάνθρωπο. Οι ανάγκες της κοινωνίας  είναι συνεχόμενες και δεν τελειώνουν ποτέ, όπως και η θέλησή μας και το αίσθημα προσφοράς. Έτσι ,προσπαθούμε με κάθε ευκαιρία να κάνουμε οργανωμένες δράσεις βοήθειας. Ευελπιστούμε με το πέρασμα του χρόνου να διαδώσουμε αυτό το μήνυμα και να ευαισθητοποιήσουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους.

Γιατί επιλέξατε να ονομάσετε το φιλανθρωπικό σας δημιούργημα «Χρώματα Αγάπης». Ποιο είναι το νόημα που κρύβουν αυτές οι λέξεις;

Το  όνομα του οργανισμού είναι χρώματα  αγάπης. “Χρώματα” γιατί ευελπιστούμε ότι βάζουμε χρώματα στις ψυχές των πονεμένων Ανθρώπων ώστε να βλέπουν τη ζωή πιο αισιόδοξα και πιο ελπιδοφόρα και “αγάπης” γιατί η σύλληψη του οράματος μας προέκυψε από αγαπημένο σκοπό να προσφέρει αγάπη.

Στο ξεκίνημα τη όλης αυτής προσπάθειας ποιες ήταν οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε ως Φιλανθρωπικός Οργανισμός  «Χρώματα  Αγάπης». Ποιοι σας βοήθησαν σε αυτή την προσπάθεια;

Στο ξεκίνημα αυτού του εγχειρήματος αντιμετωπίσαμε αρκετές δυσκολίες τόσο διαδικαστικές όσο και πρακτικές. Η μεγαλύτερη όμως ήταν η δυσπιστία και  επιφυλακτικότητα του κόσμου. Η οποία είναι δικαιολογημένη. Σιγά σιγά όμως βλέποντας το έργο μας ο κόσμος άρχισε να στηρίζει τις δράσεις μας όπως και κάποιες εταιρείες που στέκονται αρωγοί στις προσπάθειές μας.

Με ποιους τρόπους βοηθάνε τα «Χρώματα Αγάπης» και ποιους συγκεκριμένα;

Τα «Χρώματα Αγάπης» προσφέρουν βοήθεια σε δύο επίπεδα. Το πρώτο που είναι και το εμφανές είναι το συλλογικό. Έπειτα από σύσκεψη τα ιδρυτικά μέλη του οργανισμού μας αποφασίζουν για την εκάστοτε δράση, με γνώμονα πάντα την αναγκαιότητα των περιστάσεων και τις δυνατότητες του οργανισμού και των εθελοντών μας. Στο δεύτερο επίπεδο ο οργανισμός προσφέρει βοήθεια σε οικογένειες και ανθρώπους που έχουν ανάγκη και απευθύνονται σε μας είτε μέσω των σελίδων μας στο διαδίκτυο είτε μέσω τηλεφώνου. Φυσικά σε αυτήν την περίπτωση εξετάζεται διακριτικά το αν υπάρχει όντως ανάγκη. Ανάλογα λοιπόν με την περίπτωση και την ανάγκη βοηθάμε με όποιο τρόπο χρειάζεται. Είτε με χρήματα, είτε με είδη πρώτης ανάγκης τρόφιμα και ρούχα, είτε μεσολαβώντας ώστε να παρασχεθούν υπηρεσίες υγείας ψυχολογικής υποστήριξης, λογοθεραπείας κ.α

Ποιες είναι η δράσεις που έχετε κάνει από την ημέρα τις ιδρύσεις σας και μέχρι σήμερα;  Και ποια ήταν η ανταπόκριση του κόσμου;

Η πρώτη μας έγινε στα Ιωάννινα για το ειδικό σχολείο στα Καρδαμίτσια προσφέραμε σχολικά και τρόφιμα για 35 παιδιά.

Η δεύτερη έγινε στην Άρτα στο “σύλλογο αγκαλιά” προσφέραμε τρόφιμα και ως Στιχουργός έγραψα ένα τραγούδι για τα παιδιά και χάρισα τα δικαιώματα εκεί.

Η  Τρίτη μας δράση ξεκινήσαμε να μοιράσουμε τρόφιμα, δώρα, χαμόγελα αισιοδοξίας στους πυρόπληκτους της Κινέτας.

Η Τέταρτη έγινε στην πόλη της Πάτρας, με τρόφιμα που προσφέραμε στο ίδρυμα “Μέριμνα”.

Η Πέμπτη δράση μας ήταν να γράψω ένα τραγούδι  στην Άρτα και να το χαρίσω στο ίδρυμα “Αμέα Αγ. θεοδώρας” για παιδιά με νοητική υστέρηση.

Και φυσικά έχουμε και οικογένειες άπορες και φοιτητές που στηρίζονται οικονομικά από τα “Χρώματα Αγάπης” πάντα με διακριτικότητα.

Τα «Χρώματα  Αγάπης» που βρίσκει όλες αυτές τις «δωρεές-χορηγίες» ώστε να πραγματοποιεί τις φιλανθρωπικές τις δράσεις;

Όπως ανέφερα και παραπάνω αρωγοί στις προσπάθειές μας στέκονται εταιρίες καταστήματα και ο κόσμος.

Κ. Χατζημεστή  λόγω κρίσης οι «δωρεές-χορηγίες» έχουν πέσει; 

Τα «Χρώματα Αγάπης» είναι ένα πρόσφατο δημιούργημα. Για αυτό τον λόγο δεν είμαστε σε θέση για να γνωρίζουμε εάν προ κρίσης οι δωρεές και χορηγίες θα ήταν μεγαλύτερου μεγέθους. Παρόλο αυτά αναγνωρίζουμε την πρόθεση του κόσμου και των φορέων που μας στηρίζουν και η παραμικρή προσφορά είναι ευπρόσδεκτη και εξίσου σημαντική. Τα «Χρώματα Αγάπης».

Με ποια κριτήρια επιλέγουν το που θα πραγματοποιήσουν μια φιλανθρωπική δράση;

Κριτήρια για την επιλογή των δράσεων μας είναι το κατά πόσο επείγει η βοήθεια για τις εκάστοτε δράσεις σε συνάρτηση με τις δυνατότητες του οργανισμού μας . Πως μπορεί να πλησιάσει κάποιος που αντιμετωπίζει πρόβλημα τα «Χρώματα Αγάπης» και να ζητήσει βοήθεια; Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που ακολουθούνται; Οποιοσδήποτε χρειάζεται βοήθεια μπορεί να απευθυνθεί σε εμάς και αφού εξετάσουμε με διακριτικότητα και σεβασμό την εγκυρότητα του προβλήματος,παρεμβαίνουμε με τον καλύτερο τρόπο.

Τα «Χρώματα Αγάπης» ποιους έχει υποστηρικτές σε όλο αυτό το φιλανθρωπικό έργο που κάνει;

Υποστηρικτές μας είναι κάποιες εταιρείες,καταστήματα,ο κόσμος και ευελπιστούμε Όλο και περισσότεροι να στηρίζουν το έργο μας για το κοινωνικό συμφέρον. Επίσης δίπλα μας βρίσκονται εθελοντές γιατροί και ψυχολόγοι.

Αν θέλει κάποιος να γίνει αιμοδότης  με μια «δωρεά-χορηγία» ποιες είναι η διαδικασίες που πρέπει να κάνει;

Εάν κάποιος επιθυμεί να γίνει αιμοδότης με μια δωρεά- χορηγία,αυτό που πρέπει να κάνει είναι να έρθει σε επαφή μαζί μας για να τον ενημερώσουμε για τις ανάγκες και τις ελλείψεις του οργανισμού, και έπειτα να αποφασίσει με ποιόν τρόπο θέλει να συνδράμει, είτε χρηματικά, είτε σε είδη ανάγκης, είτε καλύπτοντας απευθείας κάποιες οικονομικές υποχρεώσεις.

Στις 17 Μαρτίου ετοιμάζεται ακόμη μια μεγάλη δράση για του πυρόπληκτους στο μάτι. Μιλήστε μας λίγο για αυτήν την δράση;

Πολύ σωστά το αναφέρεται στις 17 Μάρτιου πρόκειται να κάνουμε άλλη μια μεγάλη φιλανθρωπική δράση με την βοήθεια του γνωστού ο Σέφ Γιώργου Τσελεμεντέ εγγονό του Νικόλαου Τσελεμεντέ που θα προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες του εκείνη την ημέρα μιας και θα μαγειρέψει για τους πυρόπληκτους στο Μάτι. Επίσης να πούμε ότι την ημέρα εκείνη θα μοιράσουμε  φρούτα και ότι άλλο μπορούμε να έχουμε από χορηγούς, αφού είδη έχουμε ενεργοποίηση για να βοηθήσουν.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστούμε θερμά τον κ. Τσελεμεντέ για όλη αυτή την προσπάθεια και συμπαράσταση προς τους πυρόπληκτους, όπως ευχαριστώ θερμά και εσάς κ. Τσικορδάνο που είχατε την όλη ιδέα και συμβάλλεται με το δικό σας τρόπο στο να οργανωθεί όλη αυτή η φιλανθρωπική δράση και που αμέσως συμπαρασταθήκατε στο κάλεσμα μας. Πάμε να δώσουμε και το ανθρώπινο μήνυμα, ότι είμαστε εδώ, δεν ξεχάσαμε.

Θα έχει και συνέχεια με το Μάτι η φιλανθρωπική σας  δράση αυτή;

Αρχή μας είναι να μιλάμε με τα έργα μας και τις πράξεις μας. Επιθυμία όλων μας είναι να καταφέρουμε να κινητοποιήσουμε ακόμα περισσότερους ανθρώπους και φορείς ώστε να συνεχιστεί η βοήθεια για αυτούς τους ανθρώπους.

Κ. Χατζημεστή ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη σας και ευελπιστώ στο μέλλον κάποια στιγμή να τα ξαναπούμε. Καλή συνέχεια στο φιλανθρωπικό σας έργο.

Και εγώ ευχαριστώ κ. Τσικορδάνο και ευελπιστώ να κάνουμε και άλλες φιλανθρωπικές δράσεις ως «Χρώματα αγάπης» και Greekaffair.gr

 

Related posts

Συνέντευξη με τη Μαίρη Βιδάλη «Το θέατρο είναι ψυχή και τεχνική μαζί»

Συνέντευξη με τη συγγραφέα Ελένη Ανδρεάδη: Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως δεν μπορούμε να ζούμε υγιείς σε έναν άρρωστο πλανήτη

Συνέντευξη με τη Φλώρα Τζελέπη: Από την παιδική ηλικία μου θυμάμαι πως έγραφα!