ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Πολιτισμός

Την ίδρυση Μουσείου Φιλελληνισμού ανακοίνωσε η Περιφέρεια Αττικής

Την ίδρυση Μουσείου Φιλελληνισμού ανακοίνωσε η Περιφέρεια Αττικής

Το μουσείο με τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής και της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό, συζητήθηκε από τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη και τον εκπρόσωπο της Εταιρείας Κ. Βελέντζα, (ο οποίος και σχημάτισε την συλλογή της ΕΕΦ με 2.000 και πλέον φιλελληνικά έργα και ντοκουμέντα).

Στη συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας, μετείχε και η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 ετών από την απελευθέρωση του 1821, Μ. Βιδάλη.

 

Πατούλης για μουσείο: Στόχος μας να τιμήσουμε τους Φιλέλληνες

 

Ο Γιώργος Πατούλης σε δήλωση του επισήμανε ότι με την ευκαιρία των επετειακών εκδηλώσεων, η παραπάνω πρωτοβουλία θα ενισχύσει την εξωστρέφεια της χώρας και θα προβάλει τον ελληνικό πολιτισμό και τις αρχές που ενέπνευσαν τον Φιλελληνισμό. «Στόχος μας είναι με την ίδρυση του Μουσείου στην Αττική, να τιμήσουμε τους Φιλέλληνες που διαχρονικά στήριξαν τη χώρα μας, ειδικά σε περιόδους κρίσης,και παράλληλα να συμβάλλουμε στη σύσφιξη και καλλιέργεια σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με τους σύγχρονους Φιλέλληνες και συμμάχους της Ελλάδας διεθνώς», προσέθεσε ο κ Πατούλης.

 

Το νέο Μουσείο θα διαθέτει περισσότερα από 2.000 αντικείμενα τέχνης και τεκμήρια, που καταγράφουν την εξέλιξη του φιλελληνικού κινήματος από τον 17ο αιώνα μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, και τον ρόλο που αυτό διαδραμάτισε στον αγώνα για την Εθνική μας ανεξαρτησία.

 

Τα εκθέματα του νέου μουσείου

Περισσότερους από 200 πίνακες Ευρωπαίων ζωγράφων με θέματα γύρω από την Ελληνική Επανάσταση και την Ελλάδα στις αρχές του 19ου αιώνα, αντικείμενα Φιλελληνικής τέχνης από μπρούντζο, πορσελάνη, ύφασμα, ξύλο, χαρτί, κλπ.
Όπλα από τον αγώνα των Ελλήνων
Περισσότερα από 250 πρώτες εκδόσεις φιλελληνικών βιβλίων, παρτιτούρες φιλελληνικής μουσικής, επιστολές Ελλήνων αγωνιστών και Φιλελλήνων, κλπ.
Λιθογραφίες και φωτογραφίες των Φιλελλήνων και προσωπικά τους αντικείμενα όπως και τη μεγαλύτερη συλλογή προσωπικών αντικειμένων και τέχνης του Λόρδου Βύρωνα.

Επίσης, το Μουσείο θα οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα, επισκέψεις σχολείων, ομιλίες, εκδηλώσεις, εκδόσεις, εκθέσεις και συναυλίες φιλελληνικών έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κλπ

 

 

Related posts

Νέα Κυκλοφορία: Για Δυο Σμαράγδια της Αλέκας Ζωγράφου 

Σαν σήμερα 8/4/1854: «Η μεγάλη Μάχη των Μεγάλων Καλυβίων» παρά τον Πηνειό ποταμό απέναντι σε 1.500 Τουρκαλβανούς και 200 ιππείς

200 χρόνια από την αρπαγή των μαρμάρων του Επικούρειου Απόλλωνα!