ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Περιβάλλον

Το δασικό φυτώριο Λαψίστας ξαναπαίρνει ζωή με τη δημιουργία βοτανικού κήπου

Το δασικό φυτώριο Λαψίστας ξαναπαίρνει ζωή με τη δημιουργία βοτανικού κήπου

 

Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση και ανάπτυξη του ανενεργού δασικού φυτωρίου Λαψίστας στον νομό Ιωαννίνων, με το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψαν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς και ο Δήμαρχος Ζίτσας, Μιχάλης Πλιάκος.

 

Με το μνημόνιο, το ΥΠΕΝ και ο Δήμος Ζίτσας δεσμεύονται να προχωρήσουν στην αναμόρφωση έκτασης 56 στρεμμάτων, που αποτελεί τμήμα της συνολικής έκτασης 77 στρεμμάτων του δασικού φυτωρίου Λαψίστας.

 

Η αξιοποίηση θα υλοποιηθεί με βάση σχετικές μελέτες, οι οποίες θα έχουν ως στόχο τη δημιουργία βοτανικού κήπου και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

 

Ο βοτανικός κήπος θα προσφέρει:

● ενημέρωση και περιβαλλοντική εκπαίδευση των πολιτών γύρω από τη χλωρίδα

● επιστημονική έρευνα σε συνεργασία με ερευνητικούς φορείς

● πρακτική άσκηση για επαγγελματική ή εθελοντική δραστηριοποίηση σε σχέση με την καλλιέργεια φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών

● προστασία της βιοποικιλότητας με τη συγκέντρωση και αναπαραγωγή φυτικών ειδών

● παραγωγή δασικών φυταρίων κατάλληλων για αναδασώσεις

Ο Δήμος Ζίτσας αναλαμβάνει την ευθύνη της αναμόρφωσης του δασικού φυτωρίου, της σύνταξης των σχετικών μελετών και εκτέλεσης των απαιτούμενων έργων και εργασιών, καθώς και της επικοινωνίας της οικολογικής δράσης στην τοπική κοινωνία. Από την πλευρά του, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσω των αρμόδιων δασικών υπηρεσιών αναλαμβάνει τον έλεγχο και την έγκριση των σχετικών μελετών, την παροχή όλων των απαραίτητων πληροφοριών, εγκρίσεων και στοιχείων, την εκτέλεση των απαιτούμενων έργων και εργασιών σε συνεργασία με τον Δήμο Ζίτσας και την εποπτεία της προόδου των απαιτούμενων έργων και εργασιών.

Όπως σημείωσε ο κ. Αμυράς «το δασικό φυτώριο Λαψίστας άρχισε να λειτουργεί από το 1959 και μέχρι το 2010 είχε ετήσια παραγωγή από 150.000 έως 500.000 φυτάρια που χρησιμοποιούνταν σε αναδασώσεις». «Την τελευταία δεκαετία είχε εγκαταλειφθεί. Τώρα ξαναπαίρνει ζωή. Σε συνεργασία με τον Δήμο Ζίτσας δημιουργούμε έναν βοτανικό κήπο – πρότυπο, στον οποίο θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση οι πολίτες και οι επιστήμονες.

Παράλληλα, θα ξεκινήσει και πάλι η παραγωγή φυταρίων για αναδασώσεις» τόνισε.

«Η βούληση και των δύο πλευρών, να αλλάξει χρήση και εικόνα αυτός ο χώρος πρέπει να θεωρείται δεδομένη» ανέφερε ο κ. Πλιάκος. «Εμείς από την πλευρά μας, ως Δήμος Ζίτσας έχουμε ήδη συντάξει μια προμελέτη και σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε την οριστική μελέτη. Σε συνεργασία με το υπουργείο και τις δασικές υπηρεσίες εκτιμώ πως θα καταφέρουμε ο χώρος αυτός να γίνει όπως όλοι ονειρευόμαστε» πρόσθεσε.

Related posts

Μαγνησία: Επιδρομή λύκων σε κοπάδια – «Μέσα σε μισή ώρα κατασπάραξαν 15 πρόβατα»

Προκλητική, Καταστροφική και Παράνομη Αλιεία από 6 Τουρκικές Μηχανότρατες κοντά στις ακτές της Λέρου

Τρίκαλα: Μια ξενάγηση στην πανίδα και στη χλωρίδα του μεγαλύτερου ορεινού όγκου της Θεσσαλίας

Newsroom