ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Συνταγές

Γίδα κοκκινιστή στη γάστρα

Γίδα κοκκινιστή

Γίδα κοκκινιστή στη γάστρα

 

Ένα πιάτο που έχει παρα πολλούς φανατικούς γευσιγνώστες. Ιδίως άμα έχουν μεγαλώσει στον ορεινό όγκο  βουνά, και έχουν φάει τα άγρια βότανα, το κρέας τους γίνετε νοστιμότατο.

Η γίδα το χειμώνα την φτιάχνουμε βραστή, αλλά και για όλο το χρόνο όταν την παντρεύεις με την ντομάτα, της ταιριάζει πολύ και γίνετε εκπληκτικό πιάτο.

Με χοντρό μακαρόνι στην γάστρα είναι από τα πιο ξακουστά και διαδεδομένα παραδοσιακά μας πιάτα. Συνδυάστε την με πλιγούρι η τραχανά στην κατσαρόλα, η πατατούλες τηγανητές, με χυλοπίτες, ρύζι κλπ.

Τα υλικά μας

  • 1 ½ -2 κιλά γίδα κομμένο σε κομμάτια (ζητήστε από το χασάπη σας)
  • 50 γρ ξύδι λευκό
  • 1 κ γ πελτέ
  • 1κρασοπότηρο λευκό κρασί
  • 3 κρεμμύδια  ψιλοκομμένα
  • 80 γρ ελαιόλαδο
  • 5 ώριμες ντομάτες χωρίς σπόρια και φλοίδα περασμένες στον τρίφτη
  • 4-5 σκ σκόρδο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι-πιπέρι-1 ξυλάκι κανέλας-5-6 κόκκους μπαχάρι

Διαδικασία Συνταγής 

  1. Πλένουμε  το κρέας για να φύγουν τυχόν σπασμένα κοκαλάκια και το αλατοπιπερώνουμε και το βάζουμε σε ένα μπολ με νερό να σκεπαστεί , και ρίχνουμε από πάνω το ξύδι. Αφήνουμε κάποιες ώρες, ιδανικά από βραδύς.
  2. Ξεπλένουμε το κρέας και το βάζουμε στην χύτρα με νερό. Μόλις αρχίσει να βράζει θα βγάλει αφρούς. Ξεπλένουμε το κρέας ,και πετάμε το νερό με τους αφρούς. Συνεχίζουμε, την ίδια διαδικασία. Όταν πάρει βράση βγάζουμε τυχόν αφρούς, και σκεπάζουμε την χύτρα και σιγοβράζουμε για μιάμιση ώρα περίπου (εξαρτάται πόσο μεγάλα είναι τα κομμάτια του κρέατος μας.)
  3. Όταν είναι το κρέας μας σχεδόν έτοιμο αφαιρούμε το κρέας μας ,το τοποθετούμε στην γάστρα και σουρώνουμε το ζωμό (μην τυχόν υπάρχουν μικρά κοκαλάκια).
  4. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο, σοτάρουμε τα κρεμμύδια με τα σκόρδα. Προσθέτουμε τον πελτέ, τρίβοντάς τον στο πάτο της κατσαρόλας, σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε τις ντομάτες, τον ζωμό, και τα μπαχαρικά. Αφήνουμε να πάρουν 2-3 βράσεις και στην συνέχεια περιχύνουμε το κρέας που βρίσκετε στην γάστρα.
  5. Τοποθετούμε την γάστρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για μισή ώρα με 3 τέταρτα μέχρι να πάρει χρώμα και μελώσει το κρέας με την σάλτσα.

-Όταν ρίξουμε την σάλτσα στο κρέας στην γάστρα σε αυτό το σημείο εάν θέλετε ρίχνετε τα μακαρόνια. Προσθέστε και λίγο ζεστό νερό γιατί τα μακαρόνια θα τραβήξουν όλο το ζωμό με την σάλτσα

-Αυτό το φαγητό σερβίρετε της ώρας ζεστό εάν είναι να το κάνουμε με μακαρόνια. Γιαυτό εάν είναι να κάνουμε τραπέζι κάνουμε όλα τα βήματα εκτός από το τελευταίο. Μισή ώρα πριν έρθουν οι καλεσμένοι τελειώνουμε με το τελευταίο βήμα το φαγητό.

-Λένε οι παλιοί στην πατρίδα μου ,πως εάν η γίδα είναι στείρα (έχει να γεννήσει πάνω από ένα χρόνο), το κρέας της είναι ακόμη πιο νόστιμο.

-προσωπικά βάζω κανέλα και μπαχάρι για να μην έχω την μυρωδιά της γίδας. Εσείς μπορείτε εάν δεν σας αρέσει να παραβλέψετε αυτά τα μπαχαρικά και να βάλετε θυμάρι, δάφνη κλπ

-τα μπαχαρικά μπορείτε να τα βάλετε σε πουγκάκι από τούλι για να μην τα ψαρεύετε στο σερβίρισμα.

 

Related posts

Φρικασέ με τρυφερό σπανάκι και μοσχάρι

Newsroom

Τάρτα με ντομάτες και ελιές

Newsroom

ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΦΥΣΤΙΚΟΒΟΥΤΥΡΟ

Newsroom