ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Συνταγές

Πικάντικη φασολάδα για τις κρύες ημέρες του χειμώνα

Πικάντικη φασολάδα για τις κρύες ημέρες του χειμώνα

 

Για την φασολάδα προτιμάτε τα φασόλια που βράζουν εύκολα και λιώνουν στο στόμα σαν βούτυρο, όπως τα φασόλια των Πρεσπών ή της Καστοριάς τα οποία προσδίδουν ιδιαίτερη νοστιμιά στην φασολάδα. Όπως και να έχει, προσέχετε  τα ξερά φασόλια να είναι φρέσκα γι’ αυτό ελέγχουμε πάντα την ημερομηνία συσκευασίας (ή λήξης) που αναγράφει το πακέτο πριν την αγορά.

 

Τώρα που έχει κρύο κι η φασολάδα είναι στα καλύτερα της την εμπλουτίζουμε με λίγη πιπερίτσα για να την νιώσουμε περισσότερο

 

ΥΛΙΚΑ

 

  • 300 γρ. μέτρια άσπρα φασόλια,
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο),
  • 2 ντομάτες αλεσμένες,
  • 1 κ.σ. πάστα ντομάτας (επειδή τον χειμώνα οι ντομάτες είναι εκτός εποχής),
  • 2 καρότα (κομμένα σε κυβάκια),
  • 1/4 ματσάκι σέλινο (ψιλοκομμένο),
  • αλάτι και πιπέρι,
  • 80 ml ελαιόλαδο,
  • 2 καυτερές πιπερίτσες ή 1/2 κ.γλ. μπούκοβο (ή τσίλι).

Τρόπος Παρασκευής:

Μουσκεύουμε τα φασόλια από το βράδυ σε σκέτο νερό. Σε περίπτωση που γνωρίζω με σιγουριά ότι τα φασόλια είναι ευκολόβραστα, μπορώ και να παραλείψω το μούσκεμα.

Το πρωί τα βάζουμε να βράσουν στην κατσαρόλα με φρέσκο νερό δίχως τίποτα άλλο (όπως π.χ. αλάτι ή ντομάτα που επιβραδύνουν το ψήσιμο των οσπρίων).

Όταν περάσουνε  60’ περίπου τότε έχουν μαλακώσει τα (δοκιμάζουμε ), τότε προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά όπως το κρεμμύδι, την ντομάτα,  τα καρότα, την πάστα ντομάτας, την πιπερίτσα (ή το μπούκοβο), το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι, εκτός από το σέλινο που το προσθέτουμε στο τέλος.

Βράζω για ακόμα 60’ (περίπου) προκειμένου να χυλώσει η φασολάδα. Σε περίπτωση όμως που εντέλει, η φασολάδα δεν έχει χυλώσει αρκετά, τότε αλέθω μια κουταλιά φασολάδας στο multi την προσθέτω στην υπόλοιπη σούπα, για να δώσει όγκο.

Λίγο πριν σβήσετε την φωτιά, αφαιρείται την πιπερίτσα (αν την εντοπίσετε προερετικά!) και προθέτεται το ψιλοκομμένο σέλινο (το οποίο δεν το ρίχνετε νωρίτερα για να μην μαραθεί και χάσει το άρωμά του).

Δοκιμάζεται την φασολάδα για την γεύση και την αποσύρεται από την φωτιά. Η πικάντικη φασολάδα είναι έτοιμη να την απολαύσετε !

 

 

 

Καλή απόλαυση!

Related posts

Πιπερόπιτα με μπεσαμέλ

Newsroom

Συνταγές: Μαρινάδες

Νηστίσιμη μανιταρόπιτα

Newsroom