ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΤαξίδιαΤουρισμός

Πρέβεζα: Μια πόλη με ατμόσφαιρα νησιού

Πρέβεζα: Μια πόλη με ατμόσφαιρα νησιού και πάμπολλες παραλίες να επιλέξετε

Μια πόλη με ατμόσφαιρα νησιού, γραφική, χαρούμενη, με αξιοθέατα που μαρτυρούν ιστορία αιώνων και πάμπολλες παραλίες να επιλέξετε.

Η υποθαλάσσια σήραγγα του Ακτίου. Xιλιάδες κυβικά νερού στριμώχνονται πάνω από το κεφάλι σας. Την περνάτε. Στην Ήπειρο, η Πρέβεζα σάς χαμογελά. Στραμμένη προς τον Αμβρακικό κόλπο και το Ιόνιο πέλαγος, με μια υπέροχη προκυμαία, μαρίνα γεμάτη ιστιοπλοϊκά, δεκάδες εστιατόρια και μεζεδοπωλεία, πεζόδρομους και εκλεπτυσμένα μαγαζιά, θα σας γοητεύσει. Λίγο έξω από την πόλη, στην αρχαία Νικόπολη, «συναντάτε» τον Οκταβιανό Αύγουστο, τον Αντώνιο και την Κλεοπάτρα. Ύστερα ανάβετε τη μηχανή και ετοιμάζεστε να εξερευνήσετε τα 60 χιλιόμετρα παραλιών που απλώνονται από την Πρέβεζα ως την Πάργα. Σε αυτή τη γωνιά της Ηπείρου, οι επιλογές δεν έχουν τέλος ούτε και οι απολαύσεις.

Αξίζει να δείτε στην Πρέβεζα

Ανακαλύψτε το νησί στη στεριά… και τις εκπλήξεις του

Αν φτάσετε με το σκάφος, θα σας θυμίσει σίγουρα νησί. Με ένα ψημένο καλαμπόκι από τους μικροπωλητές στο χέρι θα κάνετε βόλτα στον υπέροχο πεζόδρομο της παραλίας της με καφέ και εστιατόρια που μοιάζουν με γέφυρες ανάμεσα στα νεοκλασικά κτήρια. Στο πεζοδρομημένο κέντρο της οι εκπλήξεις διαδέχονται η μια την άλλη. Βιβλιοπωλεία με όλες τις τελευταίες εκδόσεις, τσαγερί σε στυλ belle époque, ουζερί με εξαιρετικούς μεζέδες και τραπεζάκια στους πεζόδρομους, εστιατόρια, ατμοσφαιρικά μπαρ, πρωτοποριακά φωτογραφεία και κομμωτήρια. Ναι, η Πρέβεζα θα σας εκπλήξει.

Αξιοθέατα από όλες τις εποχές

Το ταξίδι σας στην Πρέβεζα θα σας πλουτίσει από εικόνες με σπάνια αξιοθέατα. Δείτε το Σεϊτάν Παζάρ και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Τον ενετικό πύργο του Ρολογιού με το ηλιακό ρολόι, πλάι στην εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους με το ξυλόγλυπτο τέμπλο. Την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου με αγιογραφίες του 1780. Το κάστρο του Παντοκράτορα, με το ομώνυμο εκκλησάκι στο εσωτερικό του, κτισμένο το 1807 από τον Αλή Πασά, για να ελέγχει την είσοδο του Αμβρακικού κόλπου. Στην Πρέβεζα δεν θα βαρεθείτε λεπτό.

Η «αχανής» αρχαία Νικόπολη: μνημείο μιας ένδοξης νίκη

Η Νικόπολη (πόλη της νίκης) ιδρύθηκε το 31 π.Χ. από τον Οκταβιανό Αύγουστο σε ανάμνηση της νίκης του επί του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας, στην περίφημη ναυμαχία του Ακτίου. Ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός ενίσχυσε την αμυντική της δύναμη ανακατασκευάζοντας τα τείχη, που ορθώνονται ακόμα και σήμερα. Στον απέραντο αρχαιολογικό χώρο θα θαυμάσετε, μεταξύ άλλων, τα ερείπια βασιλικών εκκλησιών του 5ου και του 6ου αιώνα. Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πρέβεζας φιλοξενεί σημαντικά ευρήματα από όλες τις ιστορικές περιόδους της πόλης.

Αμέτρητες παραλίες, αναρίθμητες επιλογές

60 χλμ. παραλιών με άμμο και ωραία νερά σάς περιμένουν από την Πρέβεζα μέχρι την Πάργα. Λούτσα, Βάλτος, Λύχνος, Αμμουδιά, Λυγιά, Καστροσυκιά… Απομόνωση, αλλά και πολυσύχναστα beach bar. Ό,τι παραλία κι αν ψάχνετε, θα τη βρείτε εδώ.

 

Η Πρέβεζα ενός ποιητή της μελαγχολίας

Ο Κώστας Καρυωτάκης, ο Έλληνας «ποιητής της θλίψης», αυτοκτόνησε στην Πρέβεζα το 1928. Το σπίτι του θα το δείτε στην οδό Δαρδανελίων και την προτομή του στην ομώνυμη πλατεία.

Η πλωτή όπερα του νερού και του ονείρου στην Πρέβεζα

Πλωτές σκηνές υπάρχουν αρκετές ανά τον κόσμο, όμως η πρώτη πλωτή όπερα στον κόσμο κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από ανακυκλώσιμα υλικά έχει δημιουργηθεί, πριν από περίπου 3 χρόνια, στην Πρέβεζα.  Η όπερα του νερού και του ονείρου, όπως την αποκαλούν.

Η πρωτότυπη αυτή ιδέα γεννήθηκε από τον Λέανδρο Σπαρτιώτη ή αλλιώς τον Λέανδρο της Πρέβεζας όπως πολύ επιτυχημένα τον είχε προσφωνήσει ένας πολύ καλός του φίλος στο παρελθόν. Πριν από 3 χρόνια λοιπόν ο κ. Σπαρτιώτης είχε την ιδέα να μαζεύει τα κουτιά των αναψυκτικών και με αυτά να δημιουργήσει ένα έργο τέχνης, το οποίο τότε δεν είχε ξεκαθαρίσει τι ακριβώς θα ήταν.

Αμβρακικός κόλπος: υγρότοπος σπάνιας ομορφιάς

Έχει χαρακτηριστεί ως υγρότοπος διεθνούς σημασίας που προστατεύεται από τη συνθήκη RAMSAR. Στον Αμβρακικό Κόλπο, περίπου 280 είδη πτηνών έχουν καταγραφεί στις επτά μεγάλες λιμνοθάλασσές του.

Η ναυμαχία του Ακτίου: το τέλος μίας φιλοδοξίας

Στο Άκτιο, απέναντι από την Πρέβεζα, έγινε μία από τις σημαντικότερες ναυμαχίες του αρχαίου κόσμου. Η νίκη του Οκταβιανού Αύγουστου τού χάρισε τον τίτλο του αυτοκράτορα, μετατρέποντάς τον σε κυρίαρχο του τότε γνωστού κόσμου.

Το φημισμένο αυγοτάραχο και οι γεύσεις της Πρέβεζας

Προορισμός ταυτισμένος με την ψαροφαγία. Ψητή σαρδέλα, κέφαλο «πετάλι», γαρίδες και κουτσομούρα συνιστούν μοναδικές τοπικές γαστρονομικές απολαύσεις. Πάνω από όλα, ωστόσο, στέκεται το περίφημο αυγοτάραχο. Το χαβιάρι του Αμβρακικού, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι.

Related posts

Σίφνος: 25 λόγοι που πρέπει να την επισκεφτείς

Newsroom

To 17o East Med Yacht Show θα είναι το μεγαλύτερο show που έχει γίνει! (φώτο -βίντεο)

Μια βόλτα από το Φάληρο ως το Σούνιο με θεά το απέραντο γαλάζιο

Newsroom