ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Συνεντεύξεις

Συνέντευξη: Παπαριστείδης Νίκος – Διευθυντής του τμήματος Εξωσωματικής γονιμοποίησης «Έλενα Βενιζέλου» -: Η Εξωσωματική στις μέρες μας δεν επιφέρει κανένα κίνδυνο

Ο κ. Παπαριστείδης Νίκος, Διευθυντής του τμήματος Εξωσωματικής γονιμοποίησης «Έλενα Βενιζέλου» και Διευθυντής της Β γυναικολογικής κλινικής, μίλησε στον δημοσιογράφο Κυριάκο Τσικορδάνο για την «εξωσωματική γονιμοποίηση» δηλώνοντας οτι η Εξωσωματική στις μέρες μας δεν επιφέρει κανένα κίνδυνο.

Υπάρχει στη Αθήνα σήμερα ένα μαιευτήριο με άρτιες  ξενοδοχειακές υποδομές , φιλόξενες με ευγενέστατο προσωπικό, που παρακολουθεί και εφαρμόζει τα πλέον σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, παρέχοντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Είναι το δημόσιο Νοσοκομείο – Μαιευτήριο “Έλενα Βενιζέλου”και οι διακεκριμένοι επιστήμονές του, το άρτια εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό του και το έμπειρο διοικητικό δυναμικό του βρίσκονται επί ποδός ώστε να παράσχουν πρότυπη ιατρική φροντίδα με ανθρώπινο πρόσωπο.

Κ. Παπαριστείδη στις μέρες μας πολύς κόσμος θεωρεί ότι το να κάνει μια γυναίκα εξωσωματική είναι ντροπή και εάν συνδυαστεί και με υπογονιμότητα τότε μιλάμε για την πλήρης  αποτυχία» Είναι έτσι ;

Όχι, φυσικά. Διότι σήμερα όπως γνωρίζετε εκτός από το πρόβλημα το μεγάλο της υπογεννητικότητας της χώρας μας, ο μύθος που υπάρχει για την εξωσωματική έχει καταπέσει, πάρα πολλά ζευγάρια έρχονται προκειμένου να βρουν το πρόβλημα τους και την λύση τους στο να αποκτήσουν παιδιά. Τα φάρμακα τα οποία δίνονται, οι δόσεις είναι αρκετά μικρές, με αποτέλεσμα να μην δημιουργούν παρενέργειες στις γυναίκες αρκεί να γίνονται με σύνεση και να γίνονται τόσες προσπάθειες όσες χρειάζονται.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και πείτε μας τι εννοούμε όταν λέμε «εξωσωματική γονιμοποίηση»;

Η εξωσωματική γονιμοποίηση γίνεται για δύο λόγους. Είτε γιατί είναι φραγμένες οι σάλπιγγές της γυναίκας και δεν μπορεί να μεταφερθεί το ωάριο και να βρει το σπέρμα και το αντίθετο, είτε γιατί το σπέρμα του άντρα είναι πολύ αδύνατο και δεν μπορεί να γονιμοποιήσει. Αυτοί είναι οι δύο βασικότεροι λόγοι, πλέον υπάρχει και ένας τρίτος λόγος την εποχή μας επειδή οι γυναίκες θυμούνται τώρα σε μεγάλη ηλικία να μείνουν έγκυες λόγο των επαγγελματικών υποχρεώσεων που έχουν και λόγο της χειραφέτησης που έχουν αποκτήσει, η ποιότητα των ωαρίων τους δεν είναι τόσο καλή γιαυτό και βλέπετε ότι έχουμε τις γυναίκες που καταφεύγουν σε δωρεές ωαρίων.

Στις ημέρες που ζούμε μπορούμε πια να πούμε μετά βεβαιότητας για το ποιος ευθύνεται ο άντρας ή η γυναίκα για τα αίτια της γονιμότητας ;

Όχι, διότι τα ποσοστά είναι σχεδόν μισά μισά.

Πότε ένα ζευγάρι πιστεύετε ότι είναι υποψήφιο για εξωσωματική γονιμοποίηση; 

Όπως σας είπα και πριν, εάν είναι φραγμένες οι σάλπιγγές τους, εάν το σπέρμα είναι ακατάλληλο ή διότι έχει φτάσει σε μια ηλικία που δεν μπορεί να βγάλει ωάρια δικά της, οπότε προσφεύγει σε ωάρια ξένης γυναίκας.

Ποιες εξετάσεις απαιτείται να κάνει ένα υποψήφιο ζευγάρι σήμερα ; 

Οι εξετάσεις είναι αρκετές και καλό είναι να είναι σε επικοινωνία με το γιατρό ή με το κέντρο στο οποίο θα υποβληθούν όπου εκεί αναλυτικά θα της εξηγήσουν και θα την ενημερώσουν για τον εργαστηριακό έλεγχο.

Τι περιλαμβάνει ένας έλεγχος για τη γονιμότητα των δύο συντρόφων στο Μαιευτήριο ΕΛΕΝΑ;

Παντού το ίδιο είναι, πρώτον ένα σπερμοδιάγραμμα του συζύγου, δεύτερον μια σαλπιγγογραφία της συζύγου ή της συντρόφου και τρίτον ένα ορμονικό έλεγχο.

Ποιες είναι οι τεχνικές που εφαρμόζονται σήμερα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Μαιευτήριο ΕΛΕΝΑ ; 

Όλες οι τεχνικές που εφαρμόζονται στο εξωτερικό εφαρμόζονται και στην Ελλάδα. Εμείς δε εδώ εφαρμόζουμε τα πάντα από κατάψυξη ωαρίων, κατάψυξη σπέρματος μέχρι μικρογονιμοποίηση των ωαρίων λόγο προβλημάτων, είτε των ωαρίων είτε του σπέρματος.

Με τις νέες τεχνικές που εφαρμόζονται πάνω στην εξωσωματική χρειάζεται να πάρει κάποια φαρμακευτική αγωγή  η υποψήφια γυναίκα; 

Χρειάζεται να πάρει φαρμακευτική αγωγή η οποία είναι ήπια φυσικά πολύ λιγότερη από τα προηγούμενα χρόνια προκειμένου να υποστηριχθεί η επερχόμενη εγκυμοσύνη.

Η Εξωσωματική στις μέρες μας για μια γυναίκα τι κινδύνους μπορεί να επιφέρει;

Όπως σας είπα εάν γίνεται με σύνεση δεν επιφέρει κανένα κίνδυνο διότι όλα αυτά τα ελέγχουμε προεγχειρητικά.

Συνήθως πιο είναι το όριο των κύκλων μιας γυναίκας που επιτρέπονται; 

Το Υπουργείο Υγείας μέσω των επιτροπών που έχει συγκροτήσει επιτρέπει μέχρι 4 προσπάθειες.

Τι  ποσοστό επιτυχίας δίνεται συνήθως σε ένα ζευγάρι με τις νέες μεθόδους που χρησιμοποιείτε εδώ στο νοσοκομείο ΕΛΕΝΑ ώστε να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα;

Αυτό εξαρτάται από την ηλικία της γυναίκας και τα ποσοστά ξεκινάνε από πενήντα τοις εκατό και φτάνουν μέχρι πέντε τοις εκατό.

Μέχρι ποια ηλικία μπορεί μια γυναίκα να χρησιμοποιήσει την εξωσωματική μέθοδο;

Στη χώρα μας επιτρέπεται η εξωσωματική γονιμοποίηση μέχρι τα πενήντα, συνήθως η καλύτερη ηλικία είναι μέχρι τα 40, 37, 38 αλλά και αυτό σας λέω εξαρτάται από τον γονικό δείκτη των γυναικών προκειμένου να δούμε την λειτουργική ικανότητα των ωοθηκών τους.

Το ίδιο ισχύει για τον άντρα;

Για τον άντρα όχι, εμείς είμαστε πιο τυχεροί και δεν υπάρχει περιορισμός στις ηλικίες μας.

Κάτω από ποιες συνθήκες γίνεται η παρακολούθηση της ασθενούς και πώς;

Γίνεται είτε με λείψει αίματος προκειμένου να παρακολουθούμε κάποιες ορμόνες και με υπερηχογραφικό έλεγχο.

Ποιο είναι το κόστος του εργαστηριακού ελέγχου και ποιο είναι το κόστος της εξωσωματικής;

Το κόστος του εργαστηριακού ελέγχου από την στιγμή που είναι ασφαλισμένη η γυναίκα καλύπτεται από τον ΕΟΠΥ όσον αναφορά για την εξωσωματική στο κέντρο το δικό μας από την στιγμή που έχει πάρει η γυναίκα την έγκριση από το ταμείο της για να κάνει αυτές τις 4 προσπάθειες που σας είπα, είναι δωρεάν για το 80% των φαρμάκων και στο νοσοκομείο εάν προχωρήσουμε σε εξειδικευμένες μεθόδους όπως μικρογονιμοποίηση, καταψύξη και αυτά είναι μάξιμουμ μέχρι 600 ευρώ.

Συνήθως από το τμήμα του Μαιευτηρίου  Έλενα ποσά ζευγάρια περνούν τον χρόνο και  με τι ποσοστό επιτυχίας των εξωσωματικών γονιμοποιήσεων, υπολογίζεται;

Τα ζευγάρια τα οποία περνούν και μας επισκέπτονται είναι γύρω στα 5000 ζευγάρια από αυτά υπόκειται σε εξωσωματική περίπου τα 500 και τα ποσοστά είναι γύρο στο 30%.

Γιατί να επιλέξει ένα ζευγάρι την  Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του  Έλενα Βενιζέλου και όχι κάποιου ιδιωτικού; Ποια πλεονεκτήματα θα βρει εδώ;

Δεν είπα να μην επιλέξει ιδιωτικό, βεβαίως να επιλέξει και ιδιωτικό, και είναι ελεύθερη να επιλέξει ότι θέλει. Το πλεονέκτημα είναι μόνο το οικονομικό κόστος τίποτα άλλο και τα έξω κέντρα τα οποία υπάρχουν είναι πάρα πολύ καλά κέντρα και αξιόπιστα και όσα λειτουργούν πλέον λειτουργούν με ISO  και κάτω από την εποπτεία της Ανεξάρτητης Αρχής Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και είναι όλα πλέον υπό έλεγχο.

Οι γιατροί που υπάρχουν εδώ σύμφωνα με τα ιδιωτικά πληρούν τις προϋποθέσεις;

«Έλενα Βενιζέλου»

Εάν δεν υπάρχουν, εάν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό και οι βιολόγοι δεν μπορούν να δουλεύουν πλέον σε ένα κέντρο διότι όλοι όπως σας είπα και πριν τα βιογραφικά όλων είναι αναρτημένα και έχουν δοθεί στην Εθνική Ανεξάρτητη Αρχή, η οποία θα δώσει και την έγκριση λειτουργίας του κέντρου.

Το νοσοκομείο ΕΛΕΝΑ συν το μαιευτήριο αντιμετωπίζει προβλήματα φαρμακευτικού υλικού;

Όχι πολλά, αν υποθέσουμε ότι λόγο της κρίσης υπάρχουν κάποια προβλήματα ε, μέσα σε αυτά τα λίγα προβλήματα αντιμετωπίζουμε και εμείς περισσότερο ιατροτεχνικά αλλά συνέχεια προσπαθούμε με την επιμονή μας και με τη συνεχή πίεση όσο μπορούμε να τα λύνουμε.

Τώρα αν μας ακούει κάποιος ο οποίος θα ήθελε να δωρίσει κάτι στο νοσοκομείο, καλοδεχούμενος και θα είναι και ευεργέτης μάλιστα, διότι η μονάδα μας είναι η πρώτη μονάδα ΕΣΥ και η μοναδική που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.

Κ. Παπαριστείδη ευχαριστώ πολύ για αυτήν την σύντομη αλλά πολύ ενημερωτική κουβέντα που είχαμε εδώ στο Έλενα Βενιζέλου

Εγώ ευχαριστώ για την φιλοξενία σας στο greekaffair.gr   

 

Related posts

Οι «Prestige The Band» στο Greekaffair.gr : «Το βασικό μας κριτήριο είναι η δουλειά μας να είναι υψηλής ποιότητας»

Ο Διαμαντής Καραναστάσης σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης: «Όλοι είμαστε εν δυνάμει… κάτι. Αν έχεις δυναμώσει αρκετά, το βλέπεις πιο άφοβα»

Συνέντευξη με τη συγγραφέα Εύη Φρυγανά: «Μεγαλώνοντας μαθαίνεις ότι η ζωή σπάνια είναι δίκαιη»