ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Συνταγές

Κοτόσουπα Aυγολέμονο

Κοτόσουπα Aυγολέμονο: Θρεπτική, δυναμωτική κατάλληλη για να μαλακώσει το στομάχι σας 

 

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο τις κρύες μέρες του χειμώνα από ένα πιάτο αχνιστή σούπα κοτόπουλου, με αβγολέμονο ή χωρίς. Κι αν σε ταλαιπωρεί κάποια ίωση, αυτή η σούπα είναι ένα κι ένα για να νιώσεις καλύτερα. Δες λοιπόν πώς θα φτιάξεις ονειρεμένη κοτόσουπα.

Υλικά για 4 άτομα

  • 1 μέτριο κοτόπουλο
  • 1/3 φλιτζ. του τσαγιού ρύζι γλασέ
  • ¼ φλιτζ. του τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 – 2 αυγά ανάλογα με το μέγεθός τους (μόνο τους κρόκους)
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • αλάτι
  • πιπέρι

 

Εκτέλεση

  • Καθαρίζουμε και πλένουμε το κοτόπουλο, το κόβουμε σε μερίδες η το αφήνουμε ολόκληρο. Το βάζουμε σε μία κατσαρόλα και το καλύπτουμε με νερό. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά και στην αρχή αφαιρούμε με ένα κουτάλι τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια. Αφήνουμε να βράσει το κοτόπουλο για 45 – 50 λεπτά περίπου και παρακολουθούμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε ζεστό νερό.

 

  • Βγάζουμε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα σε μία μεγάλη πιατέλα ή άλλο σκεύος.
    Σουρώνουμε το ζουμί, το ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και τη βάζουμε στη φωτιά. Αν το νερό έχει σωθεί συμπληρώνουμε με ζεστό υπολογίζοντας με το πόσο πηχτή θέλουμε τη σούπα μας. Όταν αρχίσει να βράζει ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ρύζι, αλάτι, λίγο πιπέρι και το ελαιόλαδο. Αφήνουμε να βράσει, για 20 – 30 λεπτά ή σύμφωνα με τις οδηγίες συσκευασίας ανάλογα με το ρύζι που θα χρησιμοποιήσουμε. Δοκιμάζουμε, και μόλις γίνει μαλακό η σούπα είναι έτοιμη. Αποσύρουμε από τη φωτιά για να κρυώσει λίγο και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.

 

  • Χτυπάμε τους κρόκους με το λεμόνι καλά σε ένα μπoλ και προσθέτουμε με μία κουτάλα λίγο – λίγο από το ζωμό της σούπας ενώ χτυπάμε συνέχεια. Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα μέσα στη σούπα και ανακατεύουμε καλά να αναμειχθεί το αυγολέμονο με τη σούπα.

 

  • Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι όπως είναι κλειστό και ακόμα καίει, για να διατηρηθεί η σούπα μας ζεστή που σε λίγο θα τη σερβίρουμε.
    Ξεκοκαλίζουμε το κοτόπουλο, το βάζουμε σε μία καθαρή πιατέλα σερβιρίσματος και αλατοπιπερώνουμε. Μοιράζουμε τη σούπα σε βαθιά πιάτα ή μπολ, προσθέτουμε σε κάθε πιάτο μερικά κομμάτια κοτόπουλο και σερβίρουμε!!!

Tips

Η Γιαγιά μου έλεγε  για να φτιάξεις ωραία σούπα πρέπει να έχεις μεγάλη κότα…Φυσικά το μυστικό εδώ είναι ότι θέλει περισσότερο γιατί το κρέας της είναι σκληρό… αλλά κάνει νοστιμότερη σούπα!… Γιατί όπως λέει και ο λαός “Η γριά η κότα έχει το ζουμί” !!!

Τελος  σερβίρετε τη σούπα ξεχωριστά από το βραστό κοτόπουλου ή παίρνετε κομματάκι από την ψίχα του και τα προσθέτετε από πριν στη σούπα σας.

 

 

 

Related posts

ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΟΥ ΣΕΦ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΕΛΕΜΕΝΤΕ

Μπανάνα Παρφέ με Γιαούρτι, Μπισκότα Βουτύρου και Σφένδαμο

Newsroom

Συνταγές: Μαρινάδες