ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Συνεντεύξεις

Συνέντευξη με τον Χριστόδουλο Στυλιανού: «Το θέατρο αφυπνίζει, δίνει τροφή για σκέψη»!

Συνέντευξη με τον Χριστόδουλο Στυλιανού: «Το θέατρο αφυπνίζει, δεν δίνει λύσεις, δίνει τροφή για σκέψη»!

 

Με αφορμή την παράσταση «Οιδίπους Τύραννος» ο γνωστός ηθοποιός Χριστόδουλος Στυλιανού που όλοι γνωρίσαμε καλύτερα μέσα από τη συμμετοχή του στην κωμική σειρά ”Η Πολυκατοικία” μίλησε στο greekaffair για τον νέο ρόλο του Κρέοντα που υποδύεται αυτόν τον καιρό στην σκηνή του Από Μηχανής Θέατρο.

Βιογραφικό  Χριστόδουλο Στυλιανού

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπουδές: Δραματική Σχολή ΚΘΒΕ (αριστούχος απόφοιτος). Συνεργάστηκε με το ΚΘΒΕ, το Ελεύθερο Θέατρο Στοά, τον Θεατρικό Οργανισμό Στιγμή κ.ά. Συνεργάστηκε με σκηνοθέτες: Α. Βουτσινά, Π. Βούλγαρη, Μ. Κακογιάννη, Β. Παπαβασιλείου, Θ. Παπαγεωργίου, Ε. Σκότη, Π. Μιχαηλίδη, Γ. Αναστασάκη, Θ. Γκόνη, Κ. Καζάκο, κ.ά. Συμμετείχε στις παραστάσειςΑίας (Αίας), Μήδεια (Αιγέας), Η Ήρα και το παγώνι (Τζόνι), Λεόντιος και Λένα (Λεόντιος), Αγγέλα (Στράτος), Μια νύχτα με τον Ρετζ (Ντάνιελ), Οδυσσεβάχ (Οδυσσεβάχ), Ιφιγένεια εν Αυλίδι (Αχιλλέας), Επικίνδυνες μαγειρικές (Δημήτρης), Τρωάδες (Μενέλαος), Caveman, Οι δώδεκα ένορκοι κ.ά. ΤηλεόρασηΈτσι ξαφνικά, Μωβ ροζ, Τα ίχνη, Safe Sex, Λίστα γάμου, Η πολυκατοικία, Οι βασιλιάδες κ.ά ΚινηματογράφοςΌλα είναι δρόμος του Π. Βούλγαρη, Γαλάζιο φόρεμα του Γ. Διαμαντόπουλου, Χώμα και αίμα του Π. Καρκανεβάτου, Ο Αννίβας προ των πυλών της Ε. Χρονοπούλου κ.ά. Ασχολείται με τη μεταγλώττιση και τη διαφήμιση ως εκφωνητής. Είναι πρόεδρος στο Σ.Ε.Δ.Ι.Κ. (Σωματείο Ερμηνευτών Διαφημιστικών Κειμένων).

 

Χριστόδουλε θα ήθελα να πιάσουμε το νήμα της ζωής σου από την αρχή και
να μου πεις πού γεννήθηκες και πού έζησες τα πρώτα παιδικά και εφηβικά
σου χρόνια;

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη ,μεγάλωσα στα  δυτικά της πόλης στον Εύοσμο .Με θυμάμαι να κλωτσάω μια μπάλα από το πρωί ως το βράδυ σε αλάνες με μεγάλες πέτρες για δοκάρια και να έχω  για ίνδαλμα τον Κρόιφ.

 

Θα ήθελα να σε κρατήσω λίγο ακόμα σε εκείνα τα χρόνια και να σε ρωτήσω
πώς θα περιέγραφες τον εαυτό σου ως αγόρι της εποχής εκείνης;

Με θυμάμαι χαρούμενο, ζωντανό με το μυαλό στο έξω και στους φίλους και τότε είχα πολλούς…Αγγλικά στο κέντρο, φροντιστήρια και καλούς βαθμούς στο σχολείο. Δεν θα πω πως ήμουν πολύ καλός μαθητής, ήμουν όμως συνεπής. Μου έμαθαν οι αδερφές μου να αγαπώ το βιβλίο. Αγαπούσα την μουσική ,φρόντισα να μάθω ένα μουσικό όργανο. Αγόραζα δίσκους ,κλεινόμουν στο δωμάτιο μου και τους άκουγα για ώρες.

 

Ως έφηβος και όσο μεγάλωνες είχες πάντα ανοιχτές τις κεραίες σου; Είχες την περιέργεια να ανακαλύπτεις νέα πράγματα, να μαθαίνεις; Πώς ζούσες την καθημερινότητα εκείνης της ξένοιαστης εποχής;

Όνειρα είχα ,πολλά. Την δεκαετία του εβδομήντα και στις αρχές του ογδόντα η επαφές μου με τον έξω κόσμο ήταν λίγες…όπως και όλων των παιδιών που μεγαλώναμε τότε ειδικά στα δυτικά. Αυτό δεν ήταν για μας όμως εμπόδιο  να μορφωθούμε και να κάνουμε πολλοί από μας τα όνειρα μας πραγματικότητα. Στην εφηβεία μου δεν είχα  όνειρο να γίνω ηθοποιός, δεν περνούσε καν από το μυαλό μου, προέκυψε ξαφνικά ,και δεν το μετάνιωσα ποτέ.

 

Από μικρός μέσα σου καλλιεργούσες τον σπόρο της υποκριτικής; ‘Η είχες στο μυαλό σου και κάποιον άλλον επαγγελματικό προσανατολισμό που στην πορεία άλλαξε;

Ήθελα πολύ να γίνω δικηγόρος προετοιμαζόμουν γι αυτό. Όπως είπα και πριν η υποκριτική προέκυψε .Οι φίλοι μου διέκριναν κάτι σε μένα που εγώ δεν ήθελα ούτε να το ακούσω .Πες πες με έπεισαν και έδωσα εξετάσεις στην δραματική σχολή του ΚΘΒΕ, πέρασα και από τότε τους ευγνωμονώ .

Γιατί αποφάσισες να ασχοληθείς με τον χώρο του θέατρου και τις υποκριτικής;

Πριν μπω στη σχολή συμμετείχα σε ένα ερασιτεχνικό σχήμα ,πιο πολύ για να περνάω την ώρα μού μια και το όνειρο μου ήταν άλλο. Μου φαινόταν ενδιαφέρον όλο αυτό αλλά δεν ήθελα να το κάνω επάγγελμα. Πες πες όπως είπα και πριν και λίγο λίγο άρχιζε να μου αρέσει η ιδέα, και το αποφάσισα. Έτσι κι αλλιώς ήμουν σίγουρος πως δεν θα περνούσα .Σίγουρα θα υπήρχαν παιδιά που θα ήταν το όνειρο τους και θα πάλευαν γι αυτό.

 

Ξεκινώντας να διεισδύεις στον κόσμο και χώρο του θέατρου και της υποκριτικής πώς ήταν η διαδρομή σου; Ήταν εύκολη; Συνάντησες δυσκολίες ποιες ήταν αυτές και πώς τις αντιμετώπισες;

Με το που τελείωσα την σχολή με προσέλαβε το ΚΘΒΕ. Μου έδωσε να παίξω  ρόλους και να συνεργαστώ με σπουδαίους σκηνοθέτες και συναδέλφους.. Τα πράγματα μου ήρθαν βολικά ,εύκολα ,και το ΚΘΒΕ ήταν ένα τεράστιο σχολείο για μένα. Και θα του είμαι ευγνώμων πάντα . Όμως τα πράγματα δεν είναι πάντα ρόδινα .Πέφτεις ,απογοητεύεσαι θες να τα παρατήσεις…αλλά βρίσκεις και πάλι το κουράγιο και σηκώνεσαι , και συνεχίζεις. Ήρθαν και τέτοιες στιγμές.

 

«Οιδίπους Τύραννος» ένα έργο που έγραψε ένας μεγάλος αρχαίος Έλληνας τραγωδός ο Σοφοκλής. Χριστόδουλε γράφοντας τον Οιδίποδα, εκείνη την εποχή αυτός ο τόσο μεγάλος τραγωδός τι πιστεύεις ότι αναζητούσε μέσα από τη γραφή αυτού του έργου, τι είδους ερωτήματα έθετε
στην ανθρωπότητα;

Αναμφισβήτητα είναι το πιο επιδραστικά έργο που έχει γραφτεί ποτέ, και το πιο διάσημο από όλα τα ελληνικά δράματα. Εξάλλου είναι και η πρώτη αστυνομική ιστορία που έχει γραφτεί στον δυτικοί κόσμο. Πέρα από την φιλοδοξία ,την ύβρι απέναντι στο θείο, την προδιαγεγραμμένη μοίρα των ανθρώπων από την οποία κανείς δεν ξεφεύγει, είναι και το πραγματικό ανάστημα του ανθρώπου απέναντι στο σύμπαν.

Φέτος το χειμώνα και μετά την μεγάλη επιτυχία που σημειώσατε με τον «αμερικάνικο βούβαλο» τώρα άλλος ένα μεγάλος ρόλος εμφανίζεται μπροστά σου αυτός του Κρέοντα, στην τραγωδία «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή. Είναι ένας ρόλος που επιθυμούσες να ερμηνεύσεις;

Όταν μου πρότεινε ο Θανάσης να κάνω τον Κρέοντα δεν το σκέφτηκα καθόλου. Είναι ένας ΄ρόλος με τεράστιο ηθικό και ειδικό βάρος που έχει πρωτεύοντα ρόλο σε όλα τα δράματα που αφορούν τον μύθο των Λαβδακιδων. Είχα ξαναπαίξει τον ρόλο στην Αντιγόνη του Μπρέχτ στη στέγη γραμμάτων και τεχνών ,και ήταν ευκαιρία να τον δω και από μια άλλη γωνία  ,πιο ευαίσθητη αυτή τη φορά.

Ο Οιδίποδας Τύραννος μπορεί να είναι επίκαιρο ως έργο και εάν ναι, πώς συνδέεται, αν συνδέεται, η εποχή του με την εποχή μας;

Ένα έργο λέγεται κλασικό όταν αφορούσε  και θα αφορά τον άνθρωπο στο διηνεκές .Όλα τα δράματα και οι κωμωδίες του αρχαίου κόσμου, θίγουν συμπεριφορές και καταστάσεις των ανθρώπων εκείνης της εποχής που δεν διαφέρουν σε τίποτα με όλα αυτά που ζει ο άνθρωπος σήμερα. Ο Οιδίποδας μας αφορά λοιπόν ,είναι ένας σύγχρονος μας.

Στην εποχή μας πιστεύεις υπάρχουν ανάμεσα μας χαρακτήρες όπως ο
Οιδίποδας, ο Κρέοντας, η Ιοκάστη, ο Τειρεσίας;

Κάθε μέρα βλέπουμε ηρωικές πράξεις ανθρώπων και συμπεριφορές που δεν διαφέρουν από την καθημερινότητα των λόγων και των έργων των ηρώων μιας Τραγωδίας. Αν κοιτάξουμε γύρω μας εύκολα θα τους διακρίνουμε. Εξ ‘άλλου και οι συγγραφείς από τέτοιους καθημερινούς ανθρώπους εμπνέονται .

Ποια είναι τα μηνύματα που έχει να δώσει στο θεατή η παράσταση «Οιδίπους Τύραννος»;

Η ανάγκη αντιμετώπισης των δυσκολιών με σύνεση και σοβαρότητα ,η αποφυγή κάθε είδους έπαρσης και αλαζονείας απέναντι σε κάθε άνθρωπο η κατάσταση και η συνειδητοποίηση της ασημαντότητας μας απέναντι στη ίδια την ζωή …

Στις ημέρες θεωρείτε πως η ερμηνεία ενός ρόλου όπως του Κρέοντα είναι ένα πραγματικά δύσκολο εγχείρημα για έναν ηθοποιό να το υποδυθεί επάνω στη σκηνή;

Κάθε ρόλος είναι δύσκολος…απλά οι απαιτήσεις του καθενός αλλάζουν .Την αλήθεια τους παίζεις μέσα από την δική σου αλήθεια ,έτσι κι αλλιώς κανείς μας δεν γνώρισε από κοντά τον Κρέοντα ,τον Άμλετ ,,τον Αίαντας ,τον Δόν Ζουάν. Με το πέρασμα των χρόνων έχουν αποκτήσει κάποιοι ρόλοι ένα άλλο ειδικό βάρος γιατί αναμετρώνται με τον θεϊκό νόμο. Αυτό τους κάνει πιο απόμακρους από μας και έτσι στα μάτια μας σπουδαιότερους. Πάντα εμπεριέχουν ένα ρίσκο στην προσέγγιση και αυτό μάλλον τους κάνει ελκυστικότερους.

Υπάρχει κάτι που σου έχει μείνει και θα το κρατήσεις από την ιστορία μεταξύ
«Οιδίποδα και Κρέοντα» ως μότο ζωής, ως δίδαγμα;

Παρόλο που ο Οιδίποδας θίγει τον Κρέοντα με βαριές κατηγορίες και σχεδόν τον εξορίζει ,αυτός μπροστά στο δραματικό τέλος του Οιδίποδα στέκεται με συμπόνια και συγχώρεση .Αυτό είναι το σπουδαιότερο μάθημα που έχει να μου διδάξει ο Κρέων, την συμπόνοια προς τον συνάνθρωπο ,και την συγχώρεση ακόμη κι αν αυτός κάποια στιγμή με πίκρανε.

Χριστόδουλε έχεις υποδυθεί όλα αυτά τα χρονιά της θεατρικής σου πορείας
αρκετούς ρόλους σε παραστάσεις όπως: Βάκχες,  Αίας, Νεφέλες,  
Ορέστης,  Αμερικάνικος βούβαλος, Οι 12 ένορκοι κ.α. Νιώθεις ότι μπορείς να
υποδύεσαι επάνω στην σκηνή με την ίδια ευκολία ρόλους τόσο από την
αρχαία τραγωδία όσο και από τη σύγχρονη ελληνική δραματουργία; Τι είναι αυτό που σε ελκύει και επιλέγεις να ερμηνεύεις τέτοιους ήρωες;

Δεν με ενδιαφέρει αν ένας ρόλος είναι πρώτος δεύτερος  τρίτος η τελευταίος, αρκεί να μπορεί να μιλήσει μέσα μου και μετά στους θεατές μέσα από μένα .Αυτό είναι το σημείο αναφοράς μου απέναντι στους ρόλους που υποδύομαι. Πόσο μάλλον αν είναι ρόλοι που κάθε ηθοποιός θα ζήλευε και θα ήθελε να τους υποδυθεί.

Κάθε φορά που τελειώνει μια παράσταση και έχεις ολοκληρώσει έναν ρόλο,
υπάρχει κάτι που κρατάς από την προσωπικότητα του κάθε χαρακτήρα του
ήρωα που έχεις υποδυθεί;

Όχι πάντα… κάποιες φορές ναι αλλά όχι πάντα. Απλώς κάποιες συμπεριφορές των ηρώων είναι παραδείγματα προς αποφυγή.

 

Πόσο δύσκολο είναι σήμερα να είναι κάποιος ηθοποιός; Έχουμε ακούσει ότι
πολλοί ηθοποιοί για να βιοποριστούν, ειδικά οι νεότεροι, κάνουν και πρωινή
δουλειά. Είναι έτσι;

Το ΄θέατρο πλην ελαχίστων εξαιρέσεων δεν μπορεί να σε ζήσει. Παλιότερα ναι. Ευτυχώς όμως υπάρχουν πολλά που μπορεί ένας ηθοποιός να κάνει για να ζήσει υποφερτά έως καλά. Η τηλεόραση  το σινεμά η διαφήμιση είναι μερικά από αυτά..συν Αθήνα και χείρα κινεί όμως. Τα πράγματα δεν είναι πάντα εύκολα και πολλοί ηθοποιοί νέοι κυρίως αναγκάζονται να κάνουν επαγγέλματα που δεν συνάδουν με το αντικείμενο που σπούδασαν. Με απολαβές συχνά πενιχρές .περιμένοντας μια ευκαιρία.

Το θέατρο μπορεί να γίνει φάρμακο στα καθημερινά προβλήματα του
κόσμου;

Το θέατρο αφυπνίζει, δεν δίνει λύσεις ,δίνει όμως τροφή για σκέψη, για εγρήγορση νοητική και ψυχική. Φάρμακο δεν είναι. Είναι η άλλη ματιά. Είναι η προτροπή που ίσως χρειάζεσαι για να δράσεις..

Τηλεόραση – σίριαλ, κινηματογράφος, ή θέατρο; Ποιο από τα προαναφερθέντα σε έχει «αποζημιώσει» ηθικά ως ηθοποιό, μέχρι στιγμής, σε έχει αναδείξει ή και έχει συμβάλει στην αναγνωρισιμότητά σου;

Ότι έχω κάνει ,είτε στο θέατρο είτε στην τηλεόραση είτε στον σινεμά με προχώρησε με πήγε ένα βήμα πιο πέρα …Για το θέατρο ξεκίνησα ,εκεί είχα προορισμό ,αυτό αγάπησα. Το θέατρο είναι η αφετηρία μας ,και μετά έρχονται όλα τα αλλά σαν παρελκόμενα της δουλειάς μας.

Πώς σχολιάζεις τις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών, είναι δίκαιος ο αγώνας τους; Πιστεύεις γίνετε την κατάλληλη στιγμή ή πιστεύεις ότι άργησαν να αντιδράσουν;

Πάντα είναι η κατάλληλη στιγμή για να αντιδράσεις όταν πάνω από όλα θίγεται η αξιοπρέπεια σου, γιατί για μένα αυτό είναι το κύριο πράγμα που δεν μπαίνει σε διαπραγμάτευση η αξιοπρέπεια μας. Οι σπουδές μας δεν μπορούν να απαξιώνονται, οι χιλιάδες ώρες μαθημάτων ,οι αγωνίες και τα ξενύχτια μας.

Εκτός όμως από το θέατρο αυτό τον καιρό κάνεις και τηλεόραση μίλησε μας λίγο για τον ρόλο σου στην «Άγρια Γη»

Αγάπησα πολύ τον Αντώνη Καρρά, έναν άνθρωπο με ήθος αξίες αγάπη για την οικογένεια και τους φίλους του. Έμεινε πιστός στα πιστεύω του από την αρχή μέχρι το τέλος βοηθώντας όποιον χρειαζόταν βοήθεια .πως να μην τον αγαπήσω.

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε η μυθοπλασία στα σίριαλ να αναπτύσσεται ήταν κάτι που έλειπε από την ελληνική τηλεόραση, άργησε να έρθει;

Μετά από δέκα χρόνια κρίσης και ανυπαρξίας πριν ελαχίστων εξαιρέσεων η τηλεόραση μπήκε δυναμικά στη ζωή μας με πολλές σειρές πολύ αξιόλογες. ελπίζω να συνεχιστεί αυτό γιατί και το κοινό το χρειάζεται και το βλέπουμε στις κουβέντες μας μαζί του και εμείς γιατί είναι ένα μέσο βιοπορισμού μας.

Ποιες είναι οι σκέψεις και τα πλάνα σου για το καλοκαίρι, θα σε δούμε σε  κάποια περιοδεία;

Υπάρχει σκέψη ο Οιδίποδας μας να κάνει μια περιοδεία σε ανοιχτά θέατρα. Επίσης μια σειρά συναυλιών και ότι άλλο έρθει καλώς να έρθει. Ίδωμεν

Σε ευχαριστώ πολύ Χριστόδουλε για τον χρόνο που αφιέρωσες για να πραγματοποιήσουμε αυτήν την συνέντευξη

Εγώ Κυριάκο σε ευχαριστώ πολυ για την συνέντευξη!

Related posts

Συνέντευξη με τον Πρόδρομο Κοσμίδη: «Ο λύκος σκοτώνει για να ζήσει, ενώ ο άνθρωπος για να μεγαλουργήσει»

Συνέντευξη: O Γιάννης Κοτσαφτόπουλος, εκδότης του εκδοτικού οίκο Όστρια μιλάει στο greekaffair.gr

H Αλέκα Ζωγράφου παραχώρησε συνέντευξη στο greekaffair: «Το να είναι κανείς Έλληνας, είναι βαριά ευθύνη»