ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Συνεντεύξεις

Συνέντευξη: O Γιάννης Κοτσαφτόπουλος, εκδότης του εκδοτικού οίκο Όστρια μιλάει στο greekaffair.gr

Συνέντευξη: O εκδότης Γιάννης Κοτσαφτόπουλος ανοίγει την πόρτα του εκδοτικού οίκο Όστρια και μιλάει στο greekaffair.gr και στον Κυριάκο Τσικορδάνο. 

Κε Γιάννη Κοτσαφτόπουλε σας καλωσορίζουμε στο greekaffair.gr

Καλός σας βρήκα.

Πείτε μου λίγο που σας πετυχαίνω σήμερα;

Στον εκδοτικοί οίκο Όστρια όπου είναι και το Δεύτερο μου σπίτι.

Η ανάγνωση βιβλίων σάς άρεσε από μικρό; Θεωρείτε τον εαυτό σας βιβλιοφάγο;

Το πρώτο βιβλίο που διάβασα ήταν σε ηλικία 14 ετών και ήταν “Οι αδελφοφάδες” του Καζαντζάκη. Έκτοτε έχω διαβάσει πολλά βιβλία ιστορικού και πολιτικού περιεχομένου.

Επαγγελματικά, πριν ασχοληθείτε με την τύπωση βιβλίων, είχατε σπουδάσει κάτι άλλο; Μήπως είχατε ονειρευτεί ένα διαφορετικό μέλλον στο πίσω μέρος του μυαλού σας;

Έχω σπουδάσει γραφικές τέχνες και από μικρός βρίσκομαι μέσα στο χώρο του βιβλίου. Όποτε όπως καταλαβαίνετε δεν θα μπορούσα να ασχοληθώ ενεργά με κάποιο άλλο επάγγελμα.

Η εποχή με το τυπογραφείο πότε ξεκίνησε; Πως προέκυψε σαν ιδέα;

Κοιτάξτε στην ζωή μας πρέπει να κάνουμε πράγματα που μας αρέσουν και αγαπάμε, έτσι και εγώ το έτος 1995 πήρα την απόφαση να κάνω κάτι δικό μου να ανοίξω ένα κατάστημά που θα έχει ως αντικείμενό αυτό που μου αρέσει παρά πολύ- γραφικές τέχνες και ψηφιακές εκτυπώσεις.

Τα τελευταία χρόνια κάνατε ένα δύσκολο και μεγάλο άλμα στα επαγγελματικά με το να μεταμορφώσετε ένα τυπογραφείο σε Εκδοτικό Οίκο. Μιλήστε μας λίγο για αυτήν την εμπειρία;  

Ναι έτσι όπως τα λέτε, έκανα ένα πολύ μεγάλο άλμα για μένα προσωπικά και το 2012  βλέποντας την κρίση στον χώρο των ψηφιακών εφαρμογών, αποφάσισα να μπω δυναμικά στο χώρο των εκδοτικών δραστηριοτήτων παράλληλα φυσικά και με τις εκτυπώσεις. Η απόφαση μου αυτή βγήκε υπέρ μου γιατί έσωσε την επιχείρηση μου και θα τολμήσω να πω οι οποία δημιούργησε νέα δεδομένα για μένα αλλά και για τον εκδοτικό οίκο Όστρια στον χώρο των Εκδόσεων.

Ας περάσουμε και λίγο στο χώρο του βιβλίου. ‘Ένας εκδότης με ποια κριτήρια θα επιλέξει ένα βιβλίο να το εκδώσει; Ποια είναι τα στοιχεία που θα τον κάνουν να πει το ναι;  

Για μένα προσωπικά το κύριο και βασικό κριτήριό που κοιτάω πάντα σε ένα σύγγραμα πριν πω το ναι με τον συγγραφείς, είναι ο “Άρτιος λόγος και μονό”. Το θεωρό πολύ βασικό στοιχείο.                     

Θυμάστε ποιο ήταν το πρώτο βιβλίο που εκδώσατε;  

Ναι φυσικά και θυμάμαι ήταν “Το Όνειρο του ” Χαραλάμπου Μπάστα. 

Ποια είναι η πολιτική των εκδόσεών Όστρια όσο αφορά την έκδοση ενός βιβλίου;

Ο εκδοτικός οίκος Όστρια έχει ως πολιτική την έκδοση δέκα νέων βιβλίων τον μήνα και τρίων μεταφράσεων παγκόσμιας Λογοτεχνίας.

Από την ημέρα που ξεκίνησε να λειτουργεί σαν εκδοτικός οίκος Όστρια, ποια θα θεωρούσατε ως τα ποιο σημαντικότερα έργα που έχετε εκδώσει;

Πολλά είναι αυτά που τα θεωρώ εξαιρετικά, αν και όλα είναι σαν παιδιά μου. Αλλά όπως λέτε και εσείς κάποια σίγουρα ξεχωρίζω λίγο παραπάνω ως σημαντικά έργα και είναι: Τα 3 βιβλία παγκόσμιας λογοτεχνίας  ΤΟ “ΑΚΟΥ ΑΝΘΡΩΠΑΚΟ” ΤΟΥ ΒΙΛΧΕΛΜ ΡΑΙΧ, ΤΗΝ “ΠΕΙΝΑ” ΤΟΥ ΚΝΟΥΤ ΧΑΜΣΟΥΝ ΚΑΙ “ΤΟ ΟΓΔΟΟ  ΑΜΑΡΤΗΜΑ” ΤΟΥ ΒΑΝΤΕΝΜΠΕΡΓΚ.  Στις μεταφράσεις και από το αρχαίο ελληνικό θέατρο έργων θα έλεγα οι  ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ , ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ , ΝΕΦΕΛΕΣ , ΒΑΚΧΕΣ, και η ΜΗΔΕΙΑ. Στα δοκίμια θα ξεχώριζα τον ΙΟΥΛΙΑΝΟ, ΣΑΠΦΩ, ΠΥΘΕΑΣ, ΥΠΑΤΙΑ. Τέλος όσον αφορά την νεοελληνική Λογοτεχνία και ποίηση ανάμεσα στις 460 εκδόσεις που έχουμε κάνει ως εκδοτικός Οστάρια σήμερα, θεωρό είναι δύσκολο να ξεχωρίσω κάποια λίγο παραπάνω γιατί πιστεύω ότι σίγουρα θα αδικήσω κάποια πάρα πολύ και δεν θα το ήθελα.

Πρόσφατα στα χέρια μου παρέλαβα ένα λογοτεχνικό σύγγραμμά από τον εκδοτικό σας οίκο που έφερε τον τίτλο «Είχες πικρή γεύση θυμάμαι». Μιλήστε μας λίγο για αυτό το βιβλίο ποια ήταν τα στοιχεία αυτού του βιβλίου που σας συγκίνησαν ώστε να αναλάβετε να το εκδώσετε;

Το βιβλίο «Είχες πικρή γεύση θυμάμαι» είναι ένα λογοτεχνικό σύγγραμα που περιεχέι μέσα μια νουβέλα βιωματική. Ο λόγος που επιλέξαμε να το εκδώσουμε και φυσικά να συνεργαστούμε με την συγγραφέα ήταν η άρτια δομή του και η πολύ καλή πλοκή του.

Το συγκεκριμένο βιβλίο μιλάει για μια άγνωστη συγγραφέα που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία της. Αυτό κατά την άποψη σας βοηθάει στην προώθηση ενός βιβλίου;

Πιστεύω ότι στις ημέρες μας δεν βοηθά καθόλου. Ίσα ίσα θεωρό ότι μας δένει τα χέρια και δεν βοηθάει και στην προώθηση του να γίνει πιο εύκολη.

Σας έχει τύχει ποτέ  να πέσει στα χέρια σας κάποιο περίεργο σύγγραμμα και να έχετε έρθει σε πολύ δύσκολη θέση;

Ναι στον εκδοτικό μας οίκο έχουν έρθει πολλά δύσκολα και περίεργα βιβλία αλλά τα απορρίπτουμε συνέχεια.

Ο εκδοτικός οίκος Όστρια με ποιο τρόπο επιλεγεί σήμερα εν έτη 2018 να προωθεί τα βιβλία του;

Στης εποχές μας η διακίνηση είναι αρκετά δύσκολη και την κάνει ακόμα δυσκολότερη ο όγκος των εκδόσεων μας, όμως, ο εκδοτικός οίκος Όστρια έχει καταφέρει μέσα στην κρίση να συνεργάζεται με τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία της χώρας έτσι ώστε να υπάρχει κάθε βιβλίο που εκδίδουμε στα ράφια των βιβλιοπωλείων.

Τι γεύση σάς αφήνει αυτή η εποχή κ.  Κοτσαφτόπουλε;

Είναι ενδιαφέρουσα εποχή με πολλές γεύσεις περίεργες. Κάποιος χρειάζεται βεβαιώς να έχει γερό στομάχι και να αντέχει την πίεση.

Υπάρχουν πράγματα που σας θλίβουν σήμερα, και αν ναι ποια είναι αυτά;

Ναι, με θλίβει η ανοχή στις ηθικές παρεκτροπές και η προδοσία του λαού μας και της χώρας από αυτούς που διαχρονικά μας κυβερνάνε.

Η νέα γενιά διαβάζει ελληνική λογοτεχνία σήμερα και γενικά αγοράζουν βιβλία ώστε να ακονίσουν το μυαλό τους;

Η νέα γενιά είναι η ελπίδα μας και νομίζω ότι παρά την προσπάθεια να της κάψουν τα μυαλά αντιστέκεται. Σήμερα έχουμε περίπου 40 νέους συγγραφείς από 20 έως 35 χρόνων με εξαιρετική πένα και εκεί θέλουμε να επενδύσουμε στο μέλλον.

Ποια είναι τα επόμενα προσωπικά σας σχέδια και ποιοι είναι στόχοι που έχει βάλει για το 2018, ο εκδοτικός σας οίκος;

Προσωπικός μου στόχος καθημερινά είναι η αυτοβελτίωση. Για τις εκδόσεις στόχος μας είναι η καλύτερη το δυνατόν προβολή και η διαφήμιση των βιβλίων μας.

Κ. Κοτσαφτόπουλο σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη αυτή κουβέντα που κάναμε γύρω από το βιβλίο και τον εκδοτικό οίκο Όστρια.

Εγώ σας ευχαριστώ από καρδιάς για την φιλοξενία στο greekaffair.gr να είσαστε καλά…

 

Συνέντευξη Κυριάκος Τσικορδάνος

Related posts

Συνέντευξη με τον Κωνσταντίνο Τριανταφυλλάκη: «Η Ανατολική Θράκη είναι ο χαμένος μας παράδεισος….»

Συνέντευξη: Παπαριστείδης Νίκος – Διευθυντής του τμήματος Εξωσωματικής γονιμοποίησης «Έλενα Βενιζέλου» -: Η Εξωσωματική στις μέρες μας δεν επιφέρει κανένα κίνδυνο

Ο Σπύρος Μπιμπίλας μιλάει στην εκπομπή greekaffair για το νέο του κωμικό ρόλο στους Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες