ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Συνεντεύξεις

Συνέντευξη Βίκυ Τσίγγα «Η Δύναμη Του Λόγου»

Με αφορμή το πρώτο σύγγραμα της νέας Συγγραφέα  Βίκυ Τσίγγα «Η Δύναμη του Λόγου» το greekaffair.gr την συνάντησε από κοντά και συνομίλησε μαζί της σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης. 

Βίκυ σε γνωρίζω αρκετά χρόνια και αναρωτιέμαι, ποια είναι αυτά που δεν ξέρουμε για σένα;

Ίσως ότι εργάζομαι καθημερινά με τον εαυτό μου έτσι ώστε να βελτιώνομαι, να γίνομαι ακόμα καλύτερη και να ανακαλύπτω ακόμα περισσότερο το φως μέσα μου.

Τώρα θα σε γυρίσω αρκετά χρονιά πίσω. Θυμάσαι τον πρώτο παιδικό σου έρωτα και τα παιχνίδια που σου άρεσε να παίζεις ανέμελα εκείνα τα χρόνια της εφηβείας;

Ένα πράγμα που θυμάμαι με νοσταλγία είναι όταν ανήμερα του Αη Γιαννιού καίγαμε το πρωτομαγιάτικο στεφάνι, ανάβαμε φωτιά στη μέση του δρόμου, μαζευόταν όλη η γειτονιά, μικροί-μεγάλοι ενωνόμασταν, χαιρόμασταν και περνούσαμε πάνω από την φωτιά. Αυτό ήταν τόσο μαγικό, τόσο απελευθερωτικό. Γενικά ήμουν ήρεμο παιδί και χαιρόμουν πολύ τις επαφές με τα αλλά παιδιά στην γειτονιά, στις αλάνες. Δεν θυμάμαι τον πρώτο μου παιδικό, έρωτα . Το αγαπημένο μου παιχνίδι ήταν και εξακολουθεί να είναι το πάζλ, Αργότερα στην εφηβεία έπαιζα συνήθως μπάσκετ, βόλεϊ, και κάποιες φορές ποδόσφαιρο. Η γυμναστική ήταν και παραμένει να είναι από τα πράγματα που αγαπώ να κάνω.

Ας περάσουμε λίγο στην οικογένεια σου; Πόσο αυστηροί ήταν μαζί σου;  Ζούσες σε ένα ήρεμο και φυσιολογικό για εκείνα τα χρόνια περιβάλλον ή υπήρχε καταπίεση και πειθαρχία;

Τότε ως παιδί πίστευα ότι ήταν αυστηροί οι γονείς μου, όμως τώρα δεν το νιώθω έτσι, απεναντίας οι συμβουλές τους λειτούργησαν λυτρωτικά αργότερα στην εφηβεία αλλά και πιο μετά στην εξέλιξη της ζωής μου. Είμαι υπερήφανη για την οικογένεια μου και ευγνώμων που τους έχω δίπλα μου.

Η ανάγνωση βιβλίων και η συγγραφή σου άρεσε από μικρή; Θα έλεγες ότι είσαι μια μικρή βιβλιοφάγος;

Αυτό που θυμάμαι ιδιαίτερα είναι ότι είχα έντονη δίψα για μάθηση και γνώση το οποίο με ακολουθεί μέχρι και σήμερα . Κρατούσα πάντα ημερολόγιο, μου άρεσε να εκφράζομαι μέσα από τον γραπτό λόγο, είναι για μένα άγγιγμα ψυχής. Το γράψιμο είναι μια βαθιά επιθυμία να εκφραστώ. Να αποδώσω ένα πλήθος σκέψεων και συναισθημάτων που με κατακλύζουν.  Διάβαζα πολύ και κυρίως ότι είχε ενδιαφέρον με ψυχολογία και κυρίως ιατρική μιας και ήθελα να γίνω τότε γιατρός.

Μεγαλώνοντας και βλέποντας τα χρόνια να περνάνε γρήγορα, επαγγελματικά είχες σκεφτεί διαφορετικά το μέλλον στο πίσω μέρος του μυαλού σου;

Η αλήθεια είναι ότι είχα σπουδάσει Χρηματιστηριακές Συναλλαγές και Συντηρήτρια Έργων Τέχνης και Ζωγραφικής. Όλα αυτά προ αυτογνωσίας και αφύπνισης όπως συνηθίζω να λέω. Όταν άρχισα λοιπόν να αγαπώ τον εαυτό μου και να τον μαθαίνω, πραγματικά η ζωή μου άλλαξε προς το καλύτερο κι έτσι έκανα πράγματα που χαιρόμουν, σπούδασα δημοσιογραφία και εναλλακτικές-ολιστικές θεραπείες κυρίως επιλέγω ό,τι μου δημιουργεί πληρότητα. Έτσι έφτασα μέχρι εδώ, στο τώρα.

«H Δύναμη του Λόγου» . Βίκυ πως συνέλαβες την ιδέα για να γράψεις αυτόν το υπέροχο λόγο σε βιβλίο;

Δεν ήταν καθόλου νοητικό. Όταν αρχίζω να γράφω δεν το έχω σκεφτεί πιο πριν. Απλά εστιάζομαι με σεβασμό και εμπιστοσύνη στο κέντρο της καρδιάς μου και τότε αβίαστα ρέουν τα λόγια και στην συνέχεια αποτυπώνονται στο χαρτί. Είναι μια βαθιά επικοινωνία και σύνδεση με την Πηγή.

Βίκυ κάποιος που θα πάρει να διαβάσει το βιβλίο σου στα χέρια του θα δει ότι οι λέξεις που χρησιμοποιείς μέσα στο σύγγραμμα σου είναι συγκεκριμένες (αγάπη εαυτού, κεχριμπαρένιος λόγος, κλειδί της αγάπης κτλ) γιατί;

Είναι ένα βιβλίο αυτοβελτίωσης, πνευματικής αναζήτησης. Έτσι λοιπόν εστιάστηκα καθαρά σε αυτό που πρεσβεύει το βιβλίο, στη Δύναμη του Λόγου. Στο πως μπορούμε να ευτυχίσουμε και να δημιουργήσουμε άριστες σχέσεις με τους γύρω μας, αφού έχουμε κτίσει αρμονική σχέση με τον εαυτό μας.

Το Κλειδί της Αγάπης είναι ο Ιερός Κώδικας Φωτός, είναι ο Ακρογωνιαίος Λίθος για την ψυχική και πνευματική ανάταση του κάθε ανθρώπου. Το Κλειδί εμπεριέχει κάθε ήχο και λόγο που σχετίζονται με τη συνειδητότητα της φωτεινής μας ύπαρξης, εναρμονισμένα με την Πηγή της Αγάπης. Ξεκλειδώνει την Πύλη της Σοφίας η οποία ενυπάρχει σε κάθε ανθρώπινη ύπαρξη.

Αλήθεια πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν η λέξεις που λέμε, αλλά και η σκέψεις που κάνουμε στην καθημερινότητα μας;

Το πιο σημαντικότερο. Οι σκέψεις μας και τα λόγια μας έχουν μεγάλη δύναμη και επηρεάζουν το νου μας. Καθώς όλα είναι ενέργεια, οι σκέψεις μαζί με την έκφραση των σκέψεων μας που είναι ο λόγος μας, έχουν ενέργεια και δόνηση (θετική ή αρνητική) ανάλογα την ποιότητα τους.

Η ποιότητα τόσο των σκέψεων μας όσο και των λέξεων μας ευθύνεται άμεσα για το πώς νιώθουμε. Όταν σκεφτόμαστε ή μιλάμε συνεχώς αρνητικά για εμάς τους ίδιους και τον κόσμο γύρω μας, βιώνουμε συνεχώς αρνητικά συναισθήματα (φόβο, λύπη, θυμό, κτλ). Το αντίθετο αποτέλεσμα συμβαίνει όταν σκεφτόμαστε (χαρά, αγάπη, ευγνωμοσύνη, κ.τ.λ).

Διότι κάθε σκέψη μας ενεργοποιεί στον εγκέφαλό μας δισεκατομμύρια νευρώνες, οι οποίοι πυροδοτούν με τη σειρά τους άλλους νευρώνες, σχηματίζοντας έτσι ολόκληρα δίκτυα, τα οποία μάλιστα δυναμώνουν με κάθε ανάλογη σκέψη. Όπως εξηγεί ο δρ. Τζόζεφ Ντισπένζα, νευροεπιστήμονας και συγγραφέας, «οι σκέψεις μας παράγουν χημικές ουσίες. Αν οι σκέψεις μας είναι θετικές, τότε παράγουν χημικές ουσίες που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά. Οι αρνητικές σκέψεις , όπως αυτές που απορρέουν από φόβο, παράγουν κι αυτές χημικές ουσίες, οι οποίες μας κάνουν να νιώθουμε ανάλογα με το πώς σκεφτόμαστε».

Έτσι λοιπόν οφείλουμε να παρατηρούμε τις σκέψεις μας, να είμαστε σε εγρήγορση και συνειδητοί κάθε στιγμή στο εδώ και τώρα. Οπότε όταν εμφανίζεται μια αρνητική σκέψη, συνειδητά να επιλεγούμε να την αλλάζουμε σε θετική. Το μόνο που χρειάζεται από εμάς είναι  θέληση, αποφασιστικότητα και εξάσκηση καθημερινά.

Σήμερα πως μπορεί να μάθει να αγαπά τον εαυτό του κάποιος; Υπάρχει τρόπος;

Ένας τρόπος υπάρχει. Να αποφασίσεις στο εδώ και τώρα, να τον αγαπάς. Όλα ξεκινούν από μια απόφαση. Να δεσμευτείς εσύ ο ίδιος στον εαυτό σου, ότι έμπρακτα θα βιώνεις αγάπη εαυτού και δεν θα παραμείνεις μόνο στα λόγια.

Μέσα από τον Κρουνό της Αγάπης αναπτύσσεσαι και αναγεννιέται η ψυχή του ανθρώπου. Η αγάπη είναι βίωμα, είναι κατάσταση, δεν είναι θεωρία. Είναι η διαρκής καθημερινή βελτίωση και ενεργοποίηση των αρετών μας και των θετικών στοιχείων της προσωπικότητάς μας. Όταν μαθαίνεις ν’ αγαπάς εσένα, του μιλάς και του φέρεσαι με σεβασμό κι ευγένεια. Τον κανακεύεις, τον αποδέχεσαι και τον συγχωρείς για όσες φορές βρέθηκες σε πτώση, σε λήθη. Δεν τον κακοποιείς δεν τον ταπεινώνεις, κτίζεις συνεχώς αυτοπεποίθηση, αυτοσεβασμό και αισιοδοξία. Έρχεσαι κατάματα αντιμέτωπος με τους φόβους σου, τις περιοριστικές σου πεποιθήσεις, και τους ξεπερνάς με υπομονή και επίμονη, με πίστη, θέληση για θετική αλλαγή. Αφουγκράζεσαι τις εσωτερικές αληθινές σου ανάγκες και επιθυμίες, μπαίνεις σε δράση να τις υλοποιήσεις. Όταν μαθαίνεις να αγαπάς τον εαυτό μας, τότε δεν μπορείς να δεχτείς μετριότητες και τοξικές καταστάσεις, είτε ανθρώπους, είτε συμπεριφορές που απορροφούν συνεχώς τη δύναμή σου και την ενέργειά σου.

Όπως αναφέρει θαυμάσια ο Γιάννης Ρίτσος «Να τον αγαπάς τον εαυτό σου, να τον πηγαίνεις βόλτα, να του αγοράζεις όμορφα ρούχα, να του μιλάς όμορφα, να του αγοράζεις εμπνευσμένα βιβλία, να τον πηγαίνεις ταξί δια, να τον θρέφεις σωστά»

Μέσα στο βιβλίο που έχεις γράψει υπάρχει ένα κεφάλαιο με τίτλο «Mιά προσευχή για σένα». Αλήθεια πόσο σημαντικό παράγοντα παίζει στο βιβλίο σου ο θεός, αλλά και στην προσωπική σου ζωή;

Είναι Όλη μου η Ύπαρξη! Και Θα συνεχίσω την απάντηση παραθέτοντας ένα μέρος από τους στίχους που έχω γράψει για Εκείνον.

Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, Δίδαξέ με μ’ εκείνη την Αγάπη που υπερβαίνει το εγώ. Δείξε μου να πορεύομαι κατά το Άγιο Θέλημά Σου. Κάνε με άξιο τέκνο του Λόγου Σου και της Ευσπλαχνίας Σου. Δώσε μου τη Δύναμη να συγχωρήσω όσους με πίκραναν. Διδάσκαλε μου, Πατέρα μου, Κλείσε με σφιχτά στη Λυτρωτική Σου Αγκαλιά, Στην Ιερή Σου Καρδιά, επιθυμώ να ζω παντοτινά. Χωρίς την Αγάπη Σου, είμαι ένα τίποτα. Όταν έχω Εσένα, μπορώ να Ελπίζω και να Ζω Ειρηνικά.

Καμία φορά ακούμε τους μεγαλύτερους να μας συμβουλεύουν και να μας λένε τι θες να είσαι στην ζωή: «παράδειγμα προς μίμηση ή παράδειγμα προς αποφυγή»΄. H δική σου απάντηση ανάμεσα σε αυτά τα δυο ερωτήματα ποια είναι και γιατί;

Υπάρχει ένα κείμενο μέσα στο βιβλίο μου με τίτλο ακριβώς αυτό, παράδειγμα προς μίμηση η παράδειγμα προς αποφυγή; Πιστεύω ότι όσα δύσκολα να έχουμε περάσει ή όσα δύσκολα εξακολουθούμε να ζούμε, ή όσες φορές μας έχουν αδικήσει κτλ, υπάρχουν μέσα μας δυνάμεις, βαθιές αξίες και αρετές, τις οποίες χρειάζεται να ενεργοποιήσουμε έτσι ώστε να προσφέρουμε με καλοσύνη με αγάπη και την βοήθεια μας στους συνανθρώπους μας , να συγχωρούμε ολοκληρωτικά , να γίνει δηλ ο κάθε ένας μας ασπίδα φωτός και αγάπης, να γίνει δηλ παράδειγμα προς μίμηση.

Σήμερα στην εποχή της ηλεκτρονικής τεχνολογίας του  κινητού και των υπολοίπων κοινωνικών διαδικτύων η επικοινωνία ανάμεσα σε ένα ζευγάρι ή σε μια σχέση πως μπορεί να ισορροπιστή και να διατηρηθεί ακέραια, εποικοδομητική και προπάντων ουσιαστική από το Α μέχρι το Ω;

Αρχικά οι δυο σύντροφοι θα πρέπει να διαθέτουν αυτογνωσία και ανοιχτή καρδιά προς την αληθινή Αγάπη. Τι θέλουν και τι δεν θέλουν από το σύντροφό τους, τι αναζητούν, τι προσδοκούν. Για να ισορροπήσουν και να ενισχυθούν ως ζευγάρι, το οικοδόμημα του ζωντανού αυτού οργανισμού, οφείλουν να το κτίσουν πάνω σε στέρεες, ακλόνητες βάσεις.

Με θετική πρόθεση, με διάθεση για ουσιαστικό-ευγενικό διάλογο, με αλήθεια και καθαρότητα ψυχής και από τις δυο μεριές. Για να έχουν καλή συναισθηματική ζωή, θα πρέπει να εκφράζουν ελεύθερα την αλήθεια τους ο ένας προς τον άλλον, χωρίς φόβο, κριτική και επίκριση.

Με εμπιστοσύνη, με σεβασμό, με εκτίμηση, αλλά και με αποδοχή στη διαφορετικότητα του άλλου. Εποικοδομητική-ουσιαστική επικοινωνία, σημαίνει μιλάω μεν, αλλά κυρίως ακούω τον άλλον με διάθεση να τον κατανοήσω, να αφουγκραστώ τις εσωτερικές του ανάγκες. Του αφήνω ζωτικό χώρο να εκφράσει τις σκέψεις του, τους βαθύτερους προβληματισμούς του, ίσως και ανασφάλειες, μέσα στη σχέση. Κάθε τι που ομορφαίνει τον εσωτερικό τους κόσμο. Αλλά και αυτά που ενοχλούν (παράπονα, αδυναμίες), ώστε να δώσουν άμεσα λύση, να μετουσιωθούν καταστάσεις που εγκλωβίζουν την ομαλή ροή της σχέσης.

Η συγγραφή πόσο έχει επηρεάσει την προσωπική ζωή αλλά και τη δουλειά σου;

Έχει λίγο παραπάνω τρέξιμο και θέλει περισσότερο χρόνο για να ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις αλλά θα έλεγα ότι προσπαθώ να κρατήσω τις ισορροπίες μεταξύ δημιουργικής απασχόλησης, εναλλακτικών συνεδριών και προσωπικής ζωής

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση και ποια η αγαπημένη σου λέξη από το βιβλίο σου,  «Η Δύναμη του Λόγου»;

Η αγαπημένη μου φράση είναι: Να σε κοιτώ και να βλέπω στα μάτια το Φως σου, να με κοιτάς και να βλέπεις τον Ήλιο μου.

Και η αγαπημένη λέξη, Αγάπη που περικλείει τα πάντα.

Από τους συγγραφείς που κυκλοφορούν στα βιβλιοπωλεία έχεις διαβάσει κάποιο ελληνικό βιβλίο που σε εντυπωσίασε πάρα πολύ τώρα τελευταία;

Ναι ένα πολύ ωραίο βιβλίο που διάβασα τελευταία είναι της Κατερίνας Τσεμπερλίδου με τίτλο, Η Ευτυχία είναι Απόφαση.  

Ένας συγγραφέας όταν γράφει ένα βιβλίο τι είναι αυτό που συνήθως αναζητά όταν τελειώσει το βιβλίο του και εκδοθεί; Εσύ τι αναζητάς;

Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε με την πρόθεση να βοηθήσει και να φωτίσει κάθε άνθρωπο που επιθυμεί την αλλαγή στη ζωή του, έτσι ώστε να βαδίσει στην ατραπό του με πίστη και εμπιστοσύνη. Αποτελεί δηλ μια ακόμα μαρτυρία ότι τα πάντα είναι δυνατά, αρκεί να επιλέξουμε να φύγουμε από την πλάνη και τη λήθη του εγώ και της προσωπικότητας. Εύχομαι να αγγίξει την πιο ευαίσθητη χορδή της ψυχής του κάθε αναγνώστη, έτσι ώστε να ανακαλύψει ακόμα περισσότερο την ομορφιά, τον πλούτο και τον θησαυρό που κατοικεί μέσα του.

Αν σε ρωτούσε κάποιος να μας  περιγράψεις τη δημοσιογράφο-συγγραφέα Βίκυ Τσίγγα με πέντε λέξεις, τι θα απαντούσες;

Αιώνια Ερωτευμένη και Έφηβη.

Αληθινή.

Οραματίστρια.

Θαρραλέα, που λατρεύει καθετί που δημιουργεί Ανάταση και Πρόοδο.

Έχεις σκεφτεί ποιο θα είναι το επόμενό σου βιβλίο και ποιο το περιεχόμενό του; Σε ποια κατηγορία θα ανήκει;

Πολύ πιθανόν να ναι μια συνέχεια αυτού του βιβλίου, αυτογνωσίας και πνευματικής αναζήτησης , αλλά με φλερτάρει έντονα και η ιδέα να γράψω παιδικό βιβλίο.

Βίκυ σήμερα σε αυτό το κόσμο που ζούμε υπάρχουν πράγματα, σήμερα που σε κάνουν να ελπίζεις για ένα καλύτερο αύριο;

Ναι πιστεύω ακράδαντα στην Δύναμη του Καλού. Βλέπω , ακούω και βιώνω μέσα από την καθημερινότητα μου, ανθρώπους που πραγματικά επιθυμούν να βαδίσουν μια ζωή γεμάτη φως και αγάπη. Επιδιώκουν και στρέφονται εκ των ένδον για να καλυτερεύσουν τη ζωή τους. Όπως επίσης, απλοί πολίτες να βοηθήσουν, ίσως και από το στέρημα τους, να τρέξουν σε ώρα ανάγκης στο συνάνθρωπό τους. Λαμπροί νέοι και επιστήμονες ανά τον κόσμο κινητοποιούνται για ένα μέλλον που θα έχει λιγότερο πόνο και δυστυχία. Αυτό αληθινά με συγκινεί βαθιά.

Βίκυ κλείνοντας αυτήν την υπέροχη συνέντευξη να σου ευχηθώ και από μεριάς μου καλό ταξίδι στο πρώτο σου Συγγραφέα  Βίκυ Τσίγγα….

Αγαπητέ Κυριάκο, σ’ ευχαριστώ κι εγώ εκ βάθους καρδίας για όλα. Τόσο για τη όμορφη συνέντευξη όσο και για εγκάρδιες ευχές σου. Κάθε καλό κοντά σου!

Συνέντευξη Κυριάκος Τσικορδάνος

 

Related posts

Συνέντευξη με την Συγγραφέα Πέρσα Κουμούτση – “Αλεξανδρινές Φωνές στην οδό Λέψιους”

Συνέντευξη: Δρ.Μαρία Τσιάκα «Μέχρι το 2030, το 13% του γενικού πληθυσμού θα πάσχει από όλο το φάσμα των διατροφικών διαταραχών»

Συνέντευξη Νικόλας Μπράβος:«Δεν υπάρχουν κανόνες και δεδομένα στον έρωτα»…